News alert Update Video Foto Cel mai modern cartier al Clujului, "desenat" de arhitecții care modernizează Parcul Feroviarilor, Turnul Pompierilor și au regândit centrul orașului

Cel mai modern cartier al Clujului, "desenat" de arhitecții care modernizează Parcul Feroviarilor, Turnul Pompierilor și au regândit centrul orașului

Au fost anunțați câștigătorii Concursului Internațional de Soluții „Plan Urbanistic Zonal SOPOR Masterplan - Cluj-Napoca 2019”!

PREMIUL I – Proiect nr. 59 – UV0007 – Asiza Birou de Arhitectură SRL

Autori principali: arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Anamaria Cornelia 

Colaboratori arhitectură: arh. Miruna Moldovan, stud. arh. Andrada Pinte, stud. arh. Petrică Maier-Drăgan

Echipa condusă de Sebastian Rusu a câștigat și concursurile de soluții pentru amenajarea Parcului Feroviarilor și a Turnului Pompierilor, iar Asiza a imaginat și felul în care ar putea să arate arterele din zona centrală (Regele Ferdinand, Emile Zola, Sextil Pușcariu și Tipografiei). Nu în ultimul rând, tinerii arhitecți au obținut premiul II în cadrul concursului internațional de soluții pentru amenajarea ansamblului urban Cetățuia din municipiul Cluj-Napoca.

”În cazul proiectului câștigător, juriul apreciază in mod deosebit coerența propunerii precum și mixajul funcțional și tipologia clădirilor. Rețeaua spațiilor publice este bine distribuită pe întreaga zonă studiată și conduce la o identificare ușoara a subzonelor cartierului, fapt care concură la implementarea facilă, în etape, a întregului proiect. Rețeaua verde este bine conectată la contextul natural adiacent. Întrepătrunderea spațiilor publice cu rețeaua de spații verzi crează un mediu primitor și contribuie la definirea unui cadru urban ce conferă un standard înalt al calității vieții.” – aprecierea Juriului.

"Vă mulţumesc pentru efortul pe care l-aţi depus pentru organizarea acestei competiţii. Este al şaselea concurs de soluţii pe care Primăria Municipiului Cluj-Napoca îl organizează şi cu siguranţă nu ultimul. Sunt soluţii moderne, europene, bine pregătite, bine fundamentate, care pun accent de creşterea calităţii vieţii şi, de departe, concursul de soluţiii este cea mai bună formulă de modernizare a spaţiilor publice.

Avem un proiect pe 250 de hectare, un nou Mănăştur, dar va fi un Mănăştur al secolului 21, va fi un cartier care va ţine cont de toate aspectele de calitate a vieţii de care ţine un oraş european, de la lucruri simple, cum ar fi ca la 20 de minute de mers pe jos să găseşti toate facilităţile necesare, de la creşă, şcoală, grădiniţă, centru de cartier, bancă, trasate de la început, continuând cu transport public şi cu mobilitate alternativă specifică secolului în care trăim, cu accent pe dimensiunea verde, nepoluantă a oraşului şi pe respectul faţă de mediul înconjurător, toate aceste ingrediente pentru un nivel crescut al calităţii vieţii le vom găsi aici. Aştept de la câştigătorul concursului să ofere acestui oraş european, Cluj-Napoca, cea mai bună soluţie urbană pentru secolul în care trăim şi care să ţină în primul rând, cont de calitatea vieţii şi de dimensiunea europeană a Clujului ", a declarat primarul Emil Boc.

 

PREMIUL II – Proiect nr. 61 – MS9318 – SC PLANWERK ARHITECTURĂ ȘI URBANISM SRL

Autori principali: SC PLANWERK ARHITECTURĂ ȘI URBANISM SRL

Coautori: Cristina Balogh, Tiberiu Ciolacu, Ruth Coman, Vlad Creoșteanu, Benjamin Kohl, Daniela Ioniță, Alexandra Man, Iulia Miclea

Colaboratori arhitectură: Ana-Maria Cosma

PREMIUL III – Proiect nr. 51 – XK0153 – URBAN SYNAPSE SRL

Autor principal: urb. Damian Alexandru Ioan

Coautor: urb. Damian Laura

Colaboratori arhitectură: arh. Bucur Tiberiu Vlad, arh. Bucur

Mădălina Smaranda, stud. arh. Nagy Krisztina

Colaboratori specialităţi: ing. Theiss Maria

Menţiune Onorifică – Proiect nr. 57 – GC1902 – Arch. Dario Cazzaro (Gaia Progetti)

Autor principal: Arch. Dario Cazzaro (Gaia Progetti)

Coautori: arch. Francesco Albarelli (Gaia Progetti), arch. Nicola Magliona (Gaia Progetti)

Colaboratori specialităţi: ing. Tanja Congiu, specialist in mobility system, arch. Alessia Marcia, specialist in environmental risks, ing. Costantino Tenore, specialist in energy technologies

Concursul Internațional de Soluții „Plan Urbanistic Zonal SOPOR Masterplan - Cluj-Napoca 2019” a fost lansat oficial pe data de 6 iunie 2019.

"Concursul de soluții are ca scop selectarea celei mai bune soluții în vederea “Elaborării unui MASTERPLAN / Plan Urbanistic Zonal în cartierul Coloniile Sopor din Municipiul Cluj-Napoca”. Prin concurs se dorește identificarea unui nou mod de urbanizare sustenabil, orientat spre generațiile viitoare și spre bună conviețuire. Obiectivul este creșterea calității vieții oamenilor în mediul urban prin soluții integratoare și inovatoare. Participanții au fost invitați prin acest concurs să prezinte nu numai o viziune spațială de dezvoltare a zonei, ci și o strategie, astfel încât noua dezvoltare să devină un mediu locuibil structurat, ”etapizabil”, sustenabil, oferind de asemenea și suficientă flexibilitate dezvoltatorilor privați care doresc să construiască", se arată într-un comunicat remis presei. 

PREMIILE ACORDATE
 
Premiul I: contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de de 2.800.000 lei (RON) fără TVA 

Premiul II:  120.000 lei (RON)

Premiul III: 70.000 (RON)

Sumele reprezentând premiile II și III includ TVA.

Juriul competiției a fost alcătuit din: Paolo Otaola- arhitect, Borislav Ignatov- arhitect, Bogdan Suditu- specialist geografie, Paola Rizzi- arhitect, Nicolas Triboi- arhitect, Ligia Subtirica - arhitect, Claudiu Salanță - arhitect, Daniel Pop - arhitect, Daniela Maier- arhitect, Anca Virginas- arhitect, Dracea Răzvan - arhitect.

Sopor, cartier model 

Primăria Cluj-Napoca a publicat, la finalul lui 2018, planșa cu Planul Urbanistic Zonal (PUZ) Sopor. Cartierul se va întinde pe 240 ha, iar aici ar urma să locuiască între 50.000 şi 70.000 de oameni. "Vreau ca Soporul să fie un model de referinţă pentru România, un cartier ca la carte. Avem exemplu negativ Bună Ziua, construit de privaţi care nu au lăsat loc pentru aceste facilităţi. Vedeţi că ne străduim de trei ani să lărgim strada", declara primarul Emil Boc, la începutului anului 2019, la Realitatea FM Cluj.  

Comenteaza