Cel mai sfidător semafor. După faza asta, la Caracal se fac bancuri cu noi

Cel mai sfidător semafor. După faza asta, la Caracal se fac bancuri cu noi
Am răbdat zece minute frigul, ca să verific informaţia primită de la cititori. Ningea. Oamenii treceau zgribuliţi-grăbiţi, cu umbrele în mâini sau cu glugi trase pe ochi. Atunci când ploaia sau fulgii de nea te lovesc în faţă, ai tendinţa să te încrunţi. Chiar dacă nu eşti un om supărat, arăţi ca unul. Într-o mare de fizionomii încruntate, a mea râdea, ignorând fulgii de pe ochelari şi de pe telefonul folosit ca aparat foto.

Am petrecut zece minute pe strada Avram Iancu, la intersecţia cu Calea Turzii. Era 11:40 când am ajuns, în prima zi cu ninsoare a acestei ierni. Primul a trecut un nene cu pantaloni de stofă şi bască pe cap. Era roşu pentru pietoni, dar el s-a încumetat.

După 10 secunde, a apărut o tânără cu geacă de schi şi un fular gros la gât. Semaforul era tot roşu, dar ea nu l-a băgat în seamă.

La 11:42, cinci fete, probabil de la Liceul Şincai, au trecut în grup. Nu erau încruntate, ca alţii. Glumeau şi râdeau tare, în timp ce treceau strada fără nicio apăsare. Tot pe roşu.

O tânără a trecut în viteză, cu gluga trasă pe ochi, la 11:43. A alergat peste trecere, uitându-se să nu apară vreo maşină şi să o calce. În caz de accident, ea era de vină: trecea pe roşu. A urmat-o, 20 de secunde mai târziu, o altă domnişoară, ceva mai corpolentă, dar identic de zorită.

11:46 - O domnişoară înaltă, cu fular alb, a traversat vitejeşte. Inconştienţa tinereţii. Cum să ignori, totuşi, culoarea roşie a semaforului? În urma ei, o doamnă spre 50 de ani o privea critic. Licărul critic i s-a stins după 30 de secunde de aşteptare zadarnică. Ce să facă, a trecut şi ea.

La 11:47 şi-au făcut apariţia mai mulţi pietoni. Doi au traversat imediat, patru nu. „Noi suntem civilizaţi, nu trecem pe roşu", şi-or fi spus în sinea lor. Primii doi au cedat rapid tentaţiei şi au pornit pe trecerea de pietoni, alţii doi au mai aşteptat oleacă. Şi încă oleacă. Şi apoi au luat-o din loc. „Doar n-o să stăm până mâine la semaforul acesta!", şi-or mai fi zis în gând.

O tânără cu păr lung şi geacă bleumarin a trecut strada neregulamentar la 11:49; un minut mai târziu, trei tinere au traversat agale, sporovâind şi intersectându-se cu o domnişoară care tăcea, că era doar ea, un bagaj, o poşetă şi o umbrelă. Toată lumea pe roşu, dând dovadă de o lipsă de civilizaţie crasă.

Vă mărturisesc că acesta este cel mai încăpăţânat semafor pe care l-am văzut vreodată. Cel mai inflexibil, mai enervant, mai arogant, mai sfidător, mai roşu de supărare. Şi cel mai zgârcit; nu ar fi dat nicio secundă de verde de la el. Cititorii ZIUA de CLUJ ne-au semnalat că semaforul este permanent pe culoarea roşie de mai mult timp, dar am crezut că fac bancuri cu noi. Ei bine, am verificat. Şi am aflat că, iată, până şi celebrii căruţaşi răsturnaţi din Caracal au acum motive întemeiate să facă glume pe seama noastră.

Am cerut şi un punct de vedere al Primăriei Cluj-Napoca, pe care îl vom publica imediat ce îl vom primi.

P.S.: ZIUA de CLUJ le stă la dispoziţie poliţiştilor locali cu fotografiile tuturor celor care au trecut pe roşu, joi, între 11:40 şi 11:50, la semaforul de pe strada Avram Iancu. Trebuie neapărat identificaţi şi amendaţi drastic, ca astfel de comportamente anti-sociale să nu se mai repete.

P.S.2: Articolul nu este tocmai convenţional. La aşa o aberaţie, aşa text. 

UPDATE Vineri, pe stâlpi au apărut luminiţe roşii, care semnalizează că acolo se află butoane. Şi am văzut semaforul pe verde! Foarte civilizat. Tot vineri, semaforul de pe Regele Ferdinand a fost mutat pe stâlpul nou, după ce o vreme a stat ascuns în spatele lui. Foarte corect. Aşa se mai poate circula.

Citiţi şi: Aberaţii rutiere de Cluj. Atenţie, pericol de accidente!

 

Comenteaza