Centru de inovare la Cluj. Investiție de 53 milioane de euro și parteneriat cu o companie-gigant

Centru de inovare la Cluj. Investiție de 53 milioane de euro și parteneriat cu o companie-gigant

Consiliul Judeţean (CJ) va realiza în comuna clujeană Jucu, în parteneriat cu compania germană Bosch, care are 8.000 de angajaţi în România, un pol de inovare şi testare în domeniul maşinilor autonome, 5G și smart city.

Președintele Alin Tișe a anunțat, la ZIUA LIVE, că investiția provine din bani europeni și că parteneriatul cu concernul german a fost decisiv în obținerea finanțării pentru Centrul de Inovare, Testare și Promovare (CITP) Cluj.

„Este un proiect nou, despre care nu s-a vorbit foarte mult în spațiul public. Va aduce pentru prima dată în zona Clujului ceva ce nu am avut până acum și va fi extrem de atractiv pentru investitori, dar și pentru clujeni.

Este vorba despre un pol al inovării și tehnologiei care va asigura testarea și promovarea tehnologiilor avansate și a autovehiculelor autonome. În esență, va fi un centru în care vor fi testate autovehiculele pe o mini-pistă care va fi realizat tot aici”, a declarat Alin Tișe.

El a mai precizat că se vor face cercetări și testări în ceea ce privește tehnologiile care vizează autoturismele autonome, inclusiv în domeniul electric.

"CITP urmărește să contribuie la consolidarea rolului asumat de județul nostru ca și zonă inovativă. Va fi înființat sub forma unui sistem integrat care va oferi o serie de facilități, precum laboratoare specializate pentru dezvoltarea de tehnologii și sisteme sau un circuit auto cu diverse componente.

Totodată, acest centru va fi un liant între mediul universitar, mediul privat care va fi implicat cu resursa financiară și evident cu mediul public care să ne conducă la o dezvoltare în întreaga regiune. Este un parteneriat cu o societate importantă, cu Bosch mai exact. CJ Cluj și-a asumat acest parteneriat și a fost decisiv în câștigarea finanțării europene a acestui proiect”, a afirmat Alin Tișe.

Investiția a fost estimată la 53 de milioane de euro, iar banii vor proveni din finanțare europeană.

Beneficiarii direcţi ai proiectului, a cărui componentă principală, de testare, este propusă a fi amplasată în vecinătatea Parcului Industrial Tetarom III, vor fi entităţile care dezvoltă soluţii şi tehnologii în domeniul maşinilor autonome, 5G, smart city, prezente sau interesate de astfel de infrastructuri. Alţi beneficiari direcţi vor fi start-up-urile şi spin-off-urile care vor fi găzduite în cadrul CIPT, dar şi cele care vor dori să utilizeze laboratoarele specializate pentru activităţile de inovare amintite.

Proiectul urmărește trei obiective:

  • realizarea unei infrastructuri de testare a sistemelor și tehnologiilor dezvoltate pentru vehicule autonome, respectiv smart city, tehnologie 5G
  • realizarea unei infrastructuri care să ajute stimularea cercetării și dezvoltării prin oferirea unei infrastructuri – dotări și echipamente – sub forma unor laboratoare de dezvoltare și testare
  • crearea infrastructurii și a ecosistemului necesare pentru facilitarea promovării, comunicării, diseminării și inovației deschise, printr-o componentă multifuncțională dedicată care să găzduiască diverse prezentări, conferințe, seminarii și alte activități asemănătoare
Comenteaza