Centru Intregrat de Transplant Cluj, cu 277 de paturi şi heliport, pe masa Comisiei de Urbanism

Centru Intregrat de Transplant Cluj, cu 277 de paturi şi heliport, pe masa Comisiei de Urbanism

PUZ-ul pentru amenajarea ansamblul Clinicilor universitare și dezvoltare Centru Intregrat de Transplant intră în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (C.T.A.T.U.) a municipiului Cluj-Napoca.

Autoritatea contractantă este Consiliul Judeţean Cluj, iar proiectant general asocierea S.C. DICO şi ŢIGĂNAŞ birou de proiectare S.R.L- PINEARQ S.L.P. Amplasamentul proiectului este pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu nr. 6, pe un teren în suprafață totală de 74.134 mp.

"Crearea unui centru multi-transplant la Cluj se bazează și pe necesitatea de transplant a rinichilor, centrul de transplant renal din Cluj fiind cel mai activ centru de transplant de organ din România. Acesta se situează la ora actuală într-o parte de clădire din centrul orașului Cluj Napoca și nu are posibilitatea de a se dezvolta și adapta la cerințele tot mai mari de transplantare și supraveghere a pacienților transplantați renal", se arată în documentație. 

Pe amplasament a fost realizat un studiu geotehnic de S.C. GEOPROIECT SRL elaborat în luna decembrie 2020. Amplasamentul studiat se găsește în zona central sudică a municipiului Cluj-Napoca, zona Clinicilor. Din punct de vedere geomorfologic zona face parte din versantul nordic al dealului Feleacului în apropropierea zonei de înfrățire între terasa III și IV. Amplasamentul este poziționat într-o zonă cu înclinare de 2,820 pe direcția sud-nord și de 0,750 pe direcția vest-est. Apele pluviale se drenează spre răul Someșul Mic și sunt preluate de sistemul de ape pluviale ale orașului. Pe zona nordică amplasamentul se învecinează cu versantul care delimitează zona sudică a Clinicilor universitare de pe terasa a III-a și care pornește de pe zona străzii Hasdeu până la strada Clinicilor, cu terase mobilate pe cele două areale de poziționare a clinicilor (terasa II-III). 

Ținând seama de structurile propuse și a particularității amplasamentului, pentru realizarea infrastructurii caldirii se va menține soluția incintei cu pereți mulați sprijiniți cu noua tehnologie de spraituri înclinate în locul tehnologiei de tip top down pentru care a fost proiectată incinta de pereți de susținere (NP 124-2010). La partea inferioară cuva se va închide cu un radire de rezistență (beton armat) rezemat pe pachetul de nisip mijlociu, mare cu pietriș, îndesare mijlocie. Capacitatea portanță a terenului de fundare se va adopta cu o valoare de pacc=300 KPa. Funcție de valoarea încărcărilor induse de suprastructură, în cazul unor încărcări mari, stâlpii interiori se vor rezema pe piloți forați de la nivelul tălpii radierului. Adâncimea piloților se va adopta funcție de încărcarea de proiectare care se transmite la stâlpi-piloților. Proiectarea se va face în conformitate cu recomandările SR EN 1997 cap.7 și anexa A. Pentru sprijinirea pereților excavației, se recomandă sprijinirea pereților mulați existenți cu șpraituri înclinate/orizontale. Având în vedere necesitatea executării săpăturilor în cuva, fără apă, se impune încastrarea pereților în stratul impermeabil de argilă marnoasă/ marca argiloasă (încastrarea executată -3m) Încastrarea pereților în stratul impermeabil trebuie să se facă și din condiția de reducere a deplasărilor orizontale ale pereților în fazele finale de excavare.

Circulația pitonală se realizează în prezent prin mai multe puncte de acces: accesul principal pe str. Clinicilor, mai multe accese de pe str. Victor Babeș, și acces de pe str. B.P. Hasdeu. Accesul pitonal la clădirea Centru Integral de Transplant se va face prin intermediul platformei dală, atât din str. V. Babeș cât și din Aleea Studenților. Accesul auto în subsolul clădirii, ține cont de panta terenului, și se va face din zona mai joasă a str. V. Babeș. Totodată va mai exista un acces auto, de pe str. B.P.Hasdeu pe latura nordică a amplasamentului.

Funcțiunile vor fi distribuite după cum urmează:

Subsol -4: Bloc Tehnic și Logistică, Adăpost de Protecție Civilă
Subsol -3: Parcaj Subteran
Subsol -2: Logistică și Servicii Comune, Vestiare personal medical, Stație de Sterilizare, Spălătorie, Bloc alimentar cu Sală de Mese, Bucătărie și Dependințe, Port Încărcare/Descărcare, Laborator anatomie patologică și Morgă, Farmacie, Spații tehnice
Subsol -1: Bloc Operator cu unitate de sterilizare, Departament Imagistică, servicii de roentgendiagnostic și explorări funcționale, Laboratoare de analiză, Unitate Primiri Urgențe, Zone de așteptare și spații pentru relația cu publicul
Parter: Zonă de acces, Birou internări-externări, Ambulatoriu integrat, Unitate de transfuzie, Capelă, Bloc administrativ, Bloc cercetare și educație.
Etaj 1: Secție Anestezie – Terapie Intensivă: Unități de îngrijire în sistem open-space, respectiv cu rezerve cu 1 pat, Spații pentru supravegherea pacienților, Sală de așteptare pentru membrii familiilor pacienților, Filtre de acces, Spații anexe.
Etaj 2 – 5: Saloane pacienți cu grupuri sanitare, Stații de îngrijire pacienți cu spații personal medical, Curți de lumină, Recepție, Zone așteptare public, Compartiment Spitalizare de zi (etaj 2).
Etaj Tehnic: Terasă tehnică, Heliport.

Număr total de paturi / spitalizare continuă - 277 paturi:

- Departament Transplant Renal și Urologie - 88 paturi
- Departament Pneumoftiziologie și Chirurgie Toracică - 72 paturi
- Departament Transplant de Cord și Chirurgie Toracică - 36 paturi
- Departament Gastroenterologie și Transplant Hepatic - 36 paturi
- Anestezie – Terapie intensivă - 45 paturi
Număr total de paturi / spitalizare de zi - 14 paturi:
- Compartiment Spitalizare de Zi – 8 paturi
- Compartiment Dializă – 6 patur

Proiectare și asistență tehnică: 14 luni +46 luni = 60 luni. Construire: 46 de luni

Sursele financiare principale pentru finanțarea lucrărilor la spitalele publice din România:

Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, prin Casă Națională de Asigurări
de Sănătate, prin Casele Județene de Asigurări de Sănătate
Bugetul de stat, de la Ministerul Sănătății, direct sau prin intermediul autorităților publice
de sănătate publică
Bugetele locale, prin intermediul autorităților de sănătate publică
Centrul lntegrat de Transplant va face parte din structura Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

Comenteaza