Victimele violenței în familie, îngrijite la Cluj

Victimele violenței în familie, îngrijite la Cluj

Un centru de consiliere pentru victimele violenței domestice va fi deschis în cartierul Dâmbul Rotund, iar aici femeile vor putea primi sprijin socio-psihologic și consiliere juridică.

"Este vorba de un centru care oferă doar servicii, nu și cazare. Oferă servicii de consiliere juridică și psihologică, respectiv aici va lucra un asistent social care va avea competențele necesare să intervină în anumite situații de violență domestică", a declarat viceprimarul Emese Olah, la solicitarea ZIUA de CLUJ. 

Centrul va fi deschis pe strada Maramureșului nr. 1 şi va avea cel puţin două încăperi destinate consilierii, precum şi un loc în care copiii să se poată juca în timpul şedinţelor pe care mamele lor le petrec cu psihologii sau cu persoana care le va acorda sprijin juridic în rezolvarea problemei lor.

"Preconizăm că în câteva săptămâni va fi inaugurat. Lucrările de renovare și de amenajare s-au terminat, iar săptămâna trecută s-a finalizat concursul pentru ocuparea acestor funcții din cadrul centrului", a adăugat viceprimarul. Investiţia se ridică la 117.000 de lei, bani alocaţi pentru reabilitarea clădirii şi dotări.

La nivelul municipiului nu sunt statistici care să reflecte situaţia persoanelor care sunt victime ale violenţei domestice şi nici asociaţiile din domeniu nu au asemenea date, dar există o convingere generală că fenomenul există şi că trebuie luate măsuri împotriva lui.

Primăria subvenționează chiriile victimelor

Primăria clujeană continuă programul, lansat în 2018, prin care oferă victimelor violenței domestice sprijin financiar pentru plata chiriei. Suma este cuprinsă între 900 şi 1.400 lei/lună, în funcţie de punctajul acordat persoanei care cere ajutorul.

Aceasta trebuie să îndeplinească două condiţii: să aibă domiciliul în Cluj-Napoca şi să nu fi deţinut un imobil. Ajutorul financiar pentru chirie se acordă pentru un an de zile, cu posibilitatea de prelungire, însă doar pentru 75% din suma acordată în primul an.

"Opt persoane au depus cerere, dintre care patru sunt în plată deja, iar pentru trei așteptăm să vină cu contractul de închiriere, ca persoanele respective să intre în plată. O persoană, deși cererea a fost admisă, nu a reușit să aducă contractul de închiriere în termen de trei luni de la dobândirea dreptului, astfel încât trebuie să revină cu o nouă cerere", a explicat Emese Olah.

La cine să apelezi în caz de violenţă în familie

  • Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj – 0264 420 146 / pentru urgenţe – 116111 (gratuit, apelabil doar din rețelele Romtelecom și Cosmote), orele 08:00-00:00
  • Complexul de servicii comunitare destinat persoanelor adulte – Câmpia Turzii – adăpost, consiliere – 0264 368 462
  • Asociația Femeilor Împotriva Violenței Artemis – consiliere – 0264 592 689
     

Asociaţia clujeană Atena Delphi a înfiinţat, în 2015, un centru de recuperare şi un centru de consiliere pentru victimele violenţei domestice, structuri menite să vină în întâmpinarea nevoilor femeilor şi copiilor  confruntați cu astfel de situaţii. Serviciile sunt oferite gratuit şi constau în primire şi găzduire temporară, asistenţă socială, consiliere juridică şi psihologică, psihoterapie, grup de suport, informare şi orientare.

Acestea sunt destinate femeilor care se găsesc într-o situaţie de violenţă domestică, fie ea fizică, emoţională (psihică), fie sexuală, ori toate dintre ele, care au nevoie de ajutor pentru a reveni la o viaţă în care le sunt respectate drepturile.

Se urmăreşte reducerea unor serii de consecinţe precum traumele fizice şi psihice, problemele de ordin emoţional şi psihic, izolarea de societate, deprimarea, neîncrederea, lipsa de respect faţă de propria persoană, imposibilitatea de a se autoafirma şi chiar decesul.

Centrul de consiliere funcţionează în Piaţa Unirii, nr. 4-5. Persoanele care doresc să beneficieze de servicii pot lua legătura cu specialiştii asociaţiei la numerele de telefon 0730 788 962 şi 0264 439 389, la adresa de email office@asociatia-atena.ro, pe site-ul asociaţiei sau prin intermediul paginii de Facebook a acesteia.

Centru pentru victimele agresiunilor sexuale, proiect COMMA pentru Cluj

În ajutorul victimelor violenței domestice sau a agresiunilor sexuale vine și organizația non-guvernamentală COMMA, prin proiectul "Ușa galbenă", un centru menit să ofere sprijin și consiliere femeilor agresate. CITEȘTE MAI MULT AICI.

Comenteaza