Centrul de reabilitare neuropsihică din Jucu se modernizează cu un milion de euro

Centrul de reabilitare neuropsihică din Jucu se modernizează cu un milion de euro
Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică din Jucu va fi reabilitat cu bani europeni; contractul a fost semat azi şi are o valoare de 5,3 milioane de lei (1,1 milioane euro).

Proiectul cu finanţare europeană pentru modernizarea centrului din Jucu a fost depus în cadrul Programului Operațional Regional, Axa prioritară 1 Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor - poli urbani de creștere, Domeniul major de intervenție Planuri integrate de dezvoltare urbană - Poli de creștere (PIDU).

Este al patrulea și ultimul proiect din seria celor care vizează reabilitarea obiectivelor sociale acceptat la finanțare în perioada de programare 2007-2013.  Obiectivul general al proiectului îl constituie creşterea calităţii vieţii tinerilor cu dizabilități neuropsihice severe din centru. Din totalul banilor, Consiliul Judeţean plăteşte doar 2%.

Lucrările durează 18 luni.

Reamintim faptul că Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Jucu este găzduit de un imobil construit în anul 1974 şi în care, până în anul 2000, a funcţionat o şcoală pentru copiii cu deficienţe fizice. În anul 2002 s-a realizat o primă recompartimentare parțială a spaţiilor și s-au creat grupuri sanitare cu acces din camerele beneficiarilor precum şi camere cu funcţiuni necesare desfăşurării activităţii centrului.

În anul 2009 copiii din centru au fost transferaţi la casele de Tip Familial din Cluj, aşezământul schimbându-şi destinaţia în Centru de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru tineri cu handicap.

La această dată, pentru o bună funcționalitate, clădirea necesită investiţii în infrastructură şi echipamente, modernizarea spaţiilor de cazare, spaţiilor comune și a grupurilor sanitare, pentru a se crea astfel cadrul optim de furnizare a serviciilor şi desfăşurare a activităţilor specifice cu beneficiarii.
Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Jucu are o capacitate de 50 de locuri, în momentul de faţă oferind servicii unui număr de 47 de tineri. Din cei 47 de beneficiari, 22 sunt de sex masculin şi sunt găzduiţi la parterul clădirii iar 25 de beneficiari de sex feminin sunt găzduiţi la nivelul întâi al imobilului. Nivelul doi este dezafectat iar la nivelul trei se găsesc câteva săli destinate activităţilor cu beneficiarii.

Comenteaza