Centura Metropolitană ''distruge'' Băile Someșeni. Boc: ''Nu putem opri o lucrare majoră"/ Ce spun proiectanții

Centura Metropolitană ''distruge'' Băile Someșeni. Boc: ''Nu putem opri o lucrare majoră"/ Ce spun proiectanții
| Foto: Facebook: Istoria Fotografiei Clujene

Centura metropolitană complică planurile pentru Băile Someșeni. Primarul spune că investiția se face.

”Lucrarea să se facă. Nu putem opri o lucrare majoră, de impact uriaș pentru viața Clujului, doar pentru că unii nu doresc. Legea trebuie respectată, trebuie să avem dialog, dar nu sunt de acord ca proiectele de interes public să se oprească pentru un interes de natură restrânsă”, a declarat Emil Boc, la ZIUA LIVE, care spune și că a impus proiectanților să evite orice zonă de interes comercial.

Avocata Stanca Gidro, proprietara Băilor Someșeni, a arătat că traseul centurii trece chiar prin zona cu regim strict de protecție și distruge namolul și izvoarele cu proprietăți terapeutice. Avocata a avertizat că este pregătită să atace proiectul: ''Nu mă las, până în pânzele albe merg și lupt cât mai pot. Vreau să văd un studiu și să țineți cont de actualul PUG, că zona este una cu regim strict de protecție”.

De cealaltă parte, proiectanții susțin că impactul asupra Băilor Someșeni va fi minim, astfel că nici izvoarele, nici nămolul nu vor fi afectate de șantier. Municipalitatea a propus o serie de întâlniri între părți pentru a se lămuri situația. 

Consilierii locali au aprobat, recent, modificarea PUG-ului, prin care cele 24,3 hectare de la Băile Someșeni devin zonă verde cu caracter tematic și destinație balneară cu regim sever de protecție a ecosistemului.
Pentru a continua însă investiția, proprietarii sunt nevoiți să realizere un nou proiect de modernizare a complexului, Direcția de Urbanism arătând că acesta este necesar deoarece în prezent PUG-ul nu are niciun fel de reglementări pentru o unitate de referență care cuprinde stațiuni balneare.

Amintim că, proprietarii - avocata Gidro Stanca și firma Campeador Invest - s-au judecat cu municipalitatea încă din 2018, după ce noul PUG, aprobat în 2014, încadra terenul în cauză ca fiind unul agricol și cu multe restricții de construire. 

Comenteaza