Centurile noi şi misterul avizării noului Plan Urbanistic General

Centurile noi şi misterul avizării noului Plan Urbanistic General
Primarul jonglează cu drumuri imaginare, Consiliul Judeţean scoate la bătaie legea iar proiectanţii mizează pe „cucoanele” de la cadastru

Edilul de Cluj a prezentat public ieri două propuneri de fluidizare a traficului dinspre Floreşti spre municipiu: o centură mică prin spatele mallului din comună plus un drum rapid între nodul de la Gilău şi Cluj-Napoca. Acestea sunt posibile doar printr-un parteneriat cu judeţul, dar nu stau în picioare fără avizarea noului Plan Urbanistic General (PUG) care le include, a declarat primarul Emil Boc. Potrivit oficialului, noul PUG nu intră în vigoare pentru că nu are avizele necesare, mai precis cel de la Oficiul de Cadastru şi cel de la Consiliul Judeţean.
"Fiind pe ultima sută de metri în vederea adoptării PUG, am cerut echipei de proiect să asigure baza legală pentru extinderea infrastructurii Clujului. Ne pregătim astfel din timp pentru a putea accesa finanţările europene pentru perioada 2014-2020, cu ajutorul cărora intenţionăm să facem investiţii pentru fluidizarea traficului în oraşul nostru şi adiacent", a explicat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Emil Boc. El a anunţat că sprijină două proiecte importante în parteneriat cu Primaria Floreşti şi Consiliul Judeţean (CJ) Cluj: centura de ocolirea a comunei Floreşti, prinsă în Planul Urbanistic Zonal al Spitalului Regional de Urgenţă, potrivit lui Boc, cu ieşire la Valea Gârbăului şi un drum rapid care ar lega municipiul de Autostrada Transilvania, la nodul de la Gilău, din care 4 kilometri (după cum a afirmat arhitectul şef al municipiului Ligia Subţirică) sunt pe teritoriul oraşului.

Boc a declarat public că speră ca aceste propuneri să fie susţinute de preşedintele Consiliului Judeţean, la avizarea noului PUG. Primarul a exclus posibilitatea că a ieşit la rampă cu proiectele de fluidizare a traficului deoarece există dificultăţi în avizarea noului PUG de către CJ Cluj. Le-a prezentat, după cum a explicat, ca să le aducă la cunoştinţa oficialilor CJ şi să se asigure că ele vor fi susţinute.

Primarul a mai ţinut să precizeze că administraţia locală va mai lansa în luna februarie dezbateri publice pe forma finală a noului PUG şi că acestea, dar şi votul final din Consiliul Local, sunt condiţionate de avizul de la CJ Cluj. Preşedintele forului judeţean, Horea Uioreanu, a reacţionat după conferinţa lui Boc. Acesta a trimis un comunicat de presă prin care se declară „plăcut surprins de intenţiile primarului Emil Boc de a realiza parteneriate cu instituţia judeţeană". "Cele două artere de circulaţie gândite de domnul primar sunt investiţii necesare oricărui oraş civilizat şi mă bucur că le are în vedere pentru viitor. În ce ne priveşte, conştienţi de importanţa adoptării noului PUG, îl asigurăm din nou pe domnul primar că acesta va fi avizat de îndată ce primăria va completa documentaţia şi va depune toate avizele cerute de lege", a afirmat Uioreanu. "Precizăm că, până în acest moment primăria nu a prezentat Comisiei de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului de pe lângă Consiliul Judeţean Cluj avizele din partea Agenţiei de Protecţia Mediului, Ministerului Transporturilor şi Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Cluj. În lipsa acestor avize prevăzute de legislaţia în vigoare, avizarea PUG nu este posibilă", mai adaugă Biroul de presă al CJ Cluj.

Potrivit şefului de proiect al PUG, arhitectul Adrian Borda, nu avizul de la CJ Cluj este o problemă, ci avizul de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din Cluj. „Când s-a făcut prezentare în Comisia Judeţeană de Urbanism ni s-a spus că, după obţinerea avizelor, nu va fi o problemă avizarea documentaţiei la nivel de judeţ. Problema este la Cadastru. Cu ei am avut probleme şi când ne-am apucat de lucru. Nu au vreut să ne pună la dispoziţie baza cadastrală a oraşului. Ne-am luptat un an şi jumătate cu ei. Nu ridicările topografice sunt problema. Noi am lucrat pe planul cadastral al lor, urmează ca să facă ei suprapunerile. Problema este că aşa merg lucrurile în ţara asta. Nu ţine de lege. O să le fac o vizită cucoanelor de la cadastru şi cu siguranţă vor da avizul. Credeţi-mă, sunt destul de convingător şi îl vom avea!", a menţionat Borda. În privinţa celorlalte avize de la Mediu şi de la Ministerul Transporturilor despre care CJ Cluj a informat că lipsesc, Borda spune că ele există şi că, probabil, n-au ajuns încă la CJ Cluj.

Borda a mai precizat că propunerile de fluidizare a traficului prezentate de primarul Boc, fac parte dintr-un proiect compact de creare a unui inel de ocolire a municipiului Cluj-Napoca, pe modelul celor din Vestul Europei, uzând de autostradă şi centura de ocolire de est.

Trei ani de întârzieri la finalizarea şi avizarea noului PUG

De contractul pentru PUG se ocupă Universitatea Tehnică (UTCN), câştigătoare a licitaţiei organizate de primărie în 2009, cu o ofertă de 2,4 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. UTCN s-a asociat cu birourile de arhitectură Planwerk şi Bogart. Subcontractanţi declaraţi sunt Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, DASAT Invest şi ISH România. Contractul a fost semnat în iunie 2009, iar PUG ar fi trebuit să fie gata la finalul lui 2010. Valabilitatea actualului PUG a fost prelungită până la aprobarea noii documentaţii de urbanism, în aşa fel încât să nu existe probleme legate de autorizarea construcţiilor în oraş.

 

Comenteaza