Cercetare anti-retrocedare la Palocsay VIDEO

Cercetare anti-retrocedare la Palocsay VIDEO
Staţiunea Pomicolă din Cluj se opune împroprietăririi hoştezenilor pe motiv că terenul de 160 de hectare este folosit pentru cercetare. La o vizită în interiorul staţiunii se poate vedea, însă, că serele nu au mai fost folosite de ani buni şi sunt pline de buruieni. Directorul staţiunii de cercetare recunoaşte starea deplorabilă în care se află unitatea, dar spune că există activitate. Staţiunea pomicolă are datorii de circa 8 milioane de lei.

Directorul staţiunii pomicole ţine cu dinţii de teren, cu toate că acesta se află în paragină.

"Unitatea pe care o conduc este o unitate de cercetare şi potrivit constituţiei terenul destinat cercetării rămâne cercetării", a spus Eugenia Harasan, director statiune pomicola.

Comisia judeţeană de fond funciar a stabilit că 50 de hectare din cadrul Staţiunii Pomicole trebuie să reintre în proprietatea oamenilor deposedaţi abuziv de comunişti. Conducerea Staţiunii a contestat în instanţă deciziile comisiei de fond funciar, iar oamenii sunt purtaţi la proces de cinci ani.

Hoştezenii, aşa cum sunt numiţi foştii proprietari ai terenurilor din staţiune, nu înţeleg de ce nu-şi primesc înapoi pământul din moment ce unitatea e în paragină.

Conducerea staţiunii pomicole susţine că, în ciuda aspectului dezastros, unitatea este una dintre cele mai bune din ţară.

"Activitatea de cercetare există şi prin evaluarea unităţii suntem una dintre cele mai bune din ţară. din păcate aspectul pe care l-aţi văzut nu vă încântă, nici pe noi. este datorat presiunilor care se fac de ani de zile de anumite grupuri asupra staţiunii ca să renunţăm la cercetare", mai spune Harasan.

Staţiunea Pomicolă din Cluj a acumulat datorii la bugetul statului de circa 8 milioane de lei, pentru care conducerea caută de un an soluţii. Universitatea de Ştiinţe Agricole s-a arătat interesată să o preia, dar fără datoriile colosale.

 

Comenteaza