Chișinăul ne copiază. Iau bani de la drumuri ca să construiască o sală ca la Cluj

Chișinăul ne copiază. Iau bani de la drumuri ca să construiască o sală ca la Cluj
Sala Polivalentă

Sala Polivalentă din Cluj a devenit vehicul politic în Republica Moldova. Va avea un frate, Chișinău Arena.

 

Republica Moldova și-a propus construirea unui obiectiv strategic: o sală multifuncțională, Chișinău Arena. Principalul inițiator al proiectului este Andrian Candu, președintele Parlamentului de la Chișinău. ”De la independență până acum sălile de concerte, stadioanele și sălile de sport au fost distruse și reprofilate. În premieră, după 26 de ani, putem construi o arenă polivalentă pentru Moldova. Acest proiect, care sper că va fi susținut de toți colegii din Parlament, este primul pas pentru ca această arenă să devină realitate”, a spus Andrian Candu.

Proiectul de lege depus la Parlament prevede trecerea unui teren de 70 ha, din comuna Stăuceni, municipiul Chișinău, în categoria de terenuri destinate construcțiilor. Chișinău Arena urmează să fie construită printr-un parteneriat public-privat, cu o capacitate de până la 5.000 de locuri și spații generoase pentru activități sportive, culturale, zonă de antrenamente, piscină olimpică, club de tenis, precum și expoziții, conferințe și întruniri.

Termenul propus pentru realizarea proiectului este de un an. După multe discuții, oficialii moldoveni au decis ca sala lor multifuncțională să preia idei ale Sălii Polivalente din Cluj.

Opoziția din Moldova acuză Partidul Democrat din Moldova (PDM) că a lansat acest proiect cu un țel pur electoral și că, pentru ridicarea ei, se iau 200 de milioane de lei moldovenești de la reparația drumurilor. Subiectul a apărut în spațiul public în anul când au loc alegerile locale (la Chișinău se desfășoară chiar zilele acestea alegeri pentru funcția de primar) și alegeri parlamentare - la toamnă).

Andrian Candu este finul oligarhului Vladimir Plahotniuc, liderul PDM. Subiectul sălii multifuncționale a fost prezentat pe larg de televiziunile din General Media Group, patronate de Plahotniuc:  Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3. O echipă a postului Publika vine săptămâna aceasta la Cluj, pentru a realiza un reportaj despre construcția și beneficiile Sălii Polivalente.

Sala Polivalentă din Cluj a fost inaugurată în 26 octombrie 2014. Construirea acesteia a început în 2011. Între aprilie 2012 și ianuarie 2014, lucrările au fost întrerupte și a fost necesară conservarea lucrărilor executate. Valoarea investiției a fost de peste 70 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. Inițial, aceasta avea 7.200 de locuri, dar anul trecut a fost extinsă la 9.200, pentru a găzdui Eurobasket 2017.

Aceasta a mai adăugat o investiție de 16 milioane de lei. În cei mai puțin de patru ani de funcționare, sala clujeană a atras și alte competiții importante, precum Campionatul European de Gimnastică, meciuri de FedCup și Cupa Davis, partide internaționale de handbal și baschet, dar și spectacole de amploare, precum cele susținute de Sting, Julio Iglesias, Jose Carreras, Eros Ramazzoti, James Blunt. În fiecare an, sala este gazda unei scene a Festivalului Untold. În 2018, va găzdui Olimpiada Internațională de Matematică.

Comenteaza