Cimitirul, gata, dar strada Moş Ion Roată?

Cimitirul, gata, dar strada Moş Ion Roată?

Lucrările la cimitirul Moş Ion Roată au fost recepţionate, iar în cel mai scurt timp urmează lărgirea străzii de acces. 

"Strada există, se poate circula pe ea, s-a modernizat. În paralel, avem şi modernizarea la dimensiune mult mai mare, avem probarea la consiliul local. Se va interveni în perioada imediat următoare. Avem o parcare de 600 de locuri acolo", a declarat Emil Boc, la ZIUA LIVE. 

Viitoarea lucrare vizează tronsonul 0+264 – 0+915.089, iar 10 proprietăți sunt afectate. Dintre acestea, două parcele aparțin Ministerului Apărării Naționale și una chiar municipiului, care sunt și cele mai mari din totalul terenului expropriat.

Prin lucrările de modernizare se dorește lărgirea pe anumite porțiuni a acestei străzi pentru o circulație mai bună înspre și dinspre cimitirul proiectat la capătul străzii, dar și extinderea rețelei de canalizare pluvială. Astfel, capătul nordic al străzii este modernizat, dar spre capătul sud-vestic drumul este de pământ, cu lățime de 4 m și nu corespunde profilului prevăzut în planul urbanistic general.

De la cei șapte proprietari privați se vor expropria suprafețe între 31 și 1.078 mp, un total de 3.840 mp. Potrivit evaluării realizate de MondEv Real Estate, totalul despăgubirilor este de 1,8 milioane de lei.

Valoarea de piață stabilită de evaluator pentru aceste terenuri este de 86 euro/mp (411 lei/mp). Iar valoarea recomandată de despăgubire, de 98,80 euro/mp (472 lei/mp). Practic, oamenii primesc despăgubiri între 14.000 și 620.000 de lei, în funcție de mărirea suprafeței expropriate.

Cimitir în stil american

Noul cimitir al municipiului este situat pe un teren de 20 ha. La încheierea lucrărilor, va dispune de 5.500 de locuri de veci, 1.500 de urne și de o capelă. Cimitirul este ușor accesibil, cu spații generoase acoperite de arbori și verdeață, alei pietonale, zone cu băncuțe.

Pentru accesibilitate sunt amenajate și locuri de parcare. Valoarea contractului de execuție este de 47,7 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. Cimitirul de pe Moş Ion Roată este unul special, fiind amenajat sub formă de parc, după modelul cimitirelor americane, astfel că nu este doar un loc de veci, ci şi un loc de reculegere. 

De lucrările la partea "verde" a proiectului se ocupă compania clujeană Eco Garden. Au fost aduse deja 14 camioane de plante din Italia. Cimitirul are arţari roşii, stejari, magnolii şi liliac. Sunt amenajate suprafeţe mari de gazon, după modelul cimitirelor americane, dar şi două lacuri ornamentale.

Comenteaza