Cine ce pierde la Cluj după ruperea USL

Cine ce pierde la Cluj după ruperea USL
Cea mai grea lovitură, în urmă ruperii USL, o vor primi liberalii clujeni care au fost recompensaţi cu funcţii bune în diferite instituţii ale statului. Şi la nivel administrativ vor apărea schimbări majore.

 Social-democraţii clujeni au cel mai mic intres în a rupe relaţiile de colaborare cu liderul liberal de la judeţ, Horea Uioreanu, iar asta în primul rând pentru că ar pirede câteva funcţii de conducere de la nivelul societăţilor Consiliului Judeţean. Numai că liberalii nu-i vor permite lui Uioreanu să rămână în alianţă cu PSD-işti, spun sursele ZIUA de CLUJ, în ciuda faptului că într-o astfel de ruptură, ei vor avea cel mai mult de pierdut.

Uniunea Social - Liberală le-a adus un mare câştig liberalilor clujeni, având în vedere că aceştia au reuşit să-şi recompenseze membrii cu diverse funcţii în majoritatea instituţiilor de stat: companii, regii sau servicii deconcentrate. Desigur, întotdeauna s-a speculat că potul cel mare l-a luat PSD, având în vedere că funcţiile principale de conducere au ajuns pe mâna lor. Pe de altă parte, liberalii au obţinut şi ei posturi de adjuncţi, de şefi, aghiotanţi, consilieri şi aşa mai departe.

În acest moment nu există aproape nici o instituţie în care PNL să nu-şi fi introdus câţiva oameni. În ciuda acestor condiţii de echitate, ieşirea PNL de la guvernare va conduce la o ruptură şi pe plan local. Sursele ZIUA de CLUJ spun că PSD nu ar avea nici un interes să rupă colaborarea cu liberalii clujeni, mai ales că asta ar însemna să rămână fără vicepreşedinţia Consiliului Judeţean, dar şi fără câteva funcţii importante de la nivelul regiilor şi societăţilor subordonate administraţiei judeţene. Numai că greii din PNL nu sunt dispuşi să accepte niciun compromis.

Aceleaşi surse au comentat că asupra liderului liberal de la judeţ, Horea Uioreanu, se vor face presiuni din interiorul partidului pentru schimbarea majorităţii din forul deliberativ, dar şi pentru îndepărtarea vicepreşedintelui PSD Ioan Olelu. Într-o eventuală colaborare centrală PSD-UDMR, ar urma să fie îndepărtat şi vicepreşedintele Vakar Istvan. Pe liberali pare să nu-i preocupe că în felul acesta l-ar putea lăsa pe Uioreanu fără nici un control în forul deliberativ judeţean, având în vedere că în acest moment, PNL are în Consiliul Judeţean doar opt mandate.

O posibilă alianţă cu PDL l-ar putea salva pe Uioreanu, însă, la acest moment această variantă pare destul de incertă. Aceleaşi surse spun că mai marilor din PNL nu prea le pasă de situaţia în care se va afla Uioreanu, având în vedere că aceştia nu-l agreează prea tare. Ei sunt dispuşi să strice relaţiile cu PSD, cu riscul de a pierde toate funcţiile de la regiile, companiile şi deconcentratele clujene. Aşa se face că un număr important de membri PNL ar urma să-şi piardă locul de muncă, obţinut în această perioadă de guvernare USL.


Şi la nivelul administraţilor locale din judeţ ar urma să se modifice alianţele. Sursele ZIUA de CLUJ au anunţat că la Dej şi la Câmpia Turzii, primarii PSD ar urma să-i schimbe pe viceprimarii PNL. În schimb, la Gherla, primarul PNL ar urma să îl schimbe pe viceprimarul PSD.

Alianţa dintre PNL şi PSD funcţionează la nivelul administraţiei locale Floreşti (primarul fiind prieten cu viceprimarul), însă, nu neapărat în Apahida, unde viceprimarul liberal ar puta fi schimbat la cererea PSD. În localităţile Baciu, Feleacu şi Gilău funcţionează majorităţile cu UDMR, iar la Chinteni există o majoritate clară PSD.

Ce liberali ar putea pleca din funcţii

În sensul ruperii USL ar putea fi vizaţi:

Subprefectul Mihnea Iuoraş

l directorul ADRNV, Marcel Boloş (ar putea fi înlocuit cu social-democrata Anca Mureşan)
l şeful Regionalei de Drumuri şi Poduri , Eugen Cecan (despre care se spune că ar avea relaţii şi cu PSD şi că ar putea să-şi renegocieze postul)
l directorul de dezvoltare de la Electrica Distribuţie, Cristian Mureşan
l directorul de la Garda de Mediu, Bogdan Costea
l inginerul şef de la Teletrans, Ioan Bîldea
l directorul adjunct de la APIA, Ioan Merca
l directorul adjunct de la Oficiul judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Dorin Ioan Bota
l directorul adjunct de la Administraţia Bazinală a Apelor Someş - Tisa, Marius Mânzat
l şeful Direcţiei Sanitar Veterinare, Nicolae Pivariu
l şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, Daniel Păcurar
l şeful Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Viorica Zlati (soţia deputatului Radu Zlati)
l adjunct al Inspectoratului Judeţean Şcolar, Mariana Pop
l şeful Inspectoratului pentru Controlul Transportului Rutier, Rareş Pop
l adjunctul Direcţiei Agricole, Iuliu Suătean
l directorul adjunct al Oficiului pentru protecţia Consumatorilor, Mircea Varga

 

Comenteaza