Cine e de vină pentru închiderea gropii de gunoi de la Pata Rât

Cine e de vină pentru închiderea gropii de gunoi de la Pata Rât
Autorităţile locale nu deţin soluţii pentru depozitarea gunoiului menajer. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca apreciază că sistarea gropii temporare de gunoi de la Pata Rât ar fi fost politizată. Municipalitatea dă vina pe Consiliul Judeţean (CJ) pentru că nu s-a grăbit cu implementarea sistemului ecologic de colectare şi depozitare a deşeurilor. Noul preşedinte al CJ, Horea Uioreanu, arată că responsabili de această situaţie ar fi tot reprezentanţii PDL.

Sursele ZIUA de CLUJ spun însă că acel control „inopinat" care a dus la închiderea gropii de gunoi a Clujului ar fi fost orchestrat de UDMR, mai exact de fostul comisar şef al Gărzii de Mediu, Imre Lenke, pentru că fost schimbată din funcţie.

Groapa de gunoi menajer de la Pata Rât trebuia închisă acum mai bine de un an, conform normativelor în vigoare. Datoria administraţiei judeţene era să pună la punct un sistem integrat, ecologic, de colectare şi depozitare a deşeurilor. În acest scop, primul pas îl constituia construcţia depozitului ecologic de deşeuri. Din pricina procedurii de autorizare a acestui obiectiv şi de atribuire a contractului de execuţie a lucrărilor, Consiliul Judeţean a demarat proiectul destul de târziu, abia la începutul acestui an. Ca atare, instituţia nu va reuşi să ofere alternativă la gropile actuale neconforme de pe raza judeţului decât de anul viitor, din iulie. „De-abia de anul viitor din iulie vom avea finalizată prima celulă ecologică de depozitare a deşeurilor. Până atunci va trebui să ne descurcăm cum putem", a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu. Pentru gunoiul menajer din Cluj, municipalitatea a amenajat o groapă temporară, în vecinătatea vechii rampe de la Pata Rât. Nimeni nu înţelege cum de s-a întâmplat ca pe nepusă masă, Garda de Mediu să vină să închidă această groapa temporară, ştiut fiind faptul că autorităţile administrative nu dispun de o alternativă pentru depozitarea gunoiului menajer din Cluj. Cu toate acestea, doi comisari de mediu de la Bucureşti au venit în control şi au dat dispoziţie firmelor de salubritate să nu se mai folosească de această groapă temporară. Oamenii s-au trezit luni că nu vine nimeni să le ridice gunoiul. Primăria a promis că va găsi o soluţie, însă fără a explica cum anume.

În schimb, primarul Emil Boc a încercat să sublinieze că la mijloc ar fi, de fapt un atac politic. Tot primarul a arătat înspre Consiliul Judeţean, dat fiind faptul că această instituţie are obligaţia să construiască noul depozit de deşeuri. În replică, liderul administraţiei judeţene, Horea Uioreanu, a arătat că de vină pentru lipsa unui depozit ecologic de deşeuri sunt tot liderii PDL.

Sursele ZIUA de Cluj au arătat însă că procesul de închidere a gropii temporare de gunoi ar fi fost demarat de fostul comisar şef al Gărzii de Mediu, Imre Lenke. Pentru că a fost schimbată din funcţie, Imre Lenke ar fi apelat la cunoştinţele ei de la Bucureşti, astfel că doi comisari de mediu au venit la Cluj pentru a crea probleme autorităţilor locale şi judeţene. „Cum altfel vă explicaţi că timp de patru ani de zile nimeni de la Garda de Mediu s-a găsit să se lege de aceste nereguli ale Clujului şi imediat după ce doamna Imre a fost schimbată din funcţia de comisar şef au apărut şi problemele?", au arătat sursele ZIUA de Cluj, din cadrul Consiliului Judeţean.

Imre Lenke nu a putut fi contactată pentru a-şi spune punctul de vedere cu privire la această situaţie.

 

Comenteaza