Cine participă şi cine nu la greva din administraţia locală de marţi. Cum vor fi afectaţi clujenii

Cine participă şi cine nu la greva din administraţia locală de marţi. Cum vor fi afectaţi clujenii
La greva angajaţilor din primăriile clujene şi consiliul judeţean, anunţaţă pentru marţi dimineaţa, vor adera doar o parte dintre salariaţii acestor instituţii.

Membrii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) participă marţi, 5 iulie, la prima formă de protest dintr-un calendar mai amplu de acţiuni, şi anume o grevă de o oră la începutul programului de lucru.

Secretarul general al FNSA, Bogdan Şchiop, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că principalele instituţii ale administraţiei locale din judeţ, care vor protesta sunt Primăria Cluj-Napoca, având o listă de 750 de semnături cu opţiunea de participare la grevă, Primăria Dej, cu 201 semnături, Consiliul Judeţean (CJ) Cluj, cu 50 de semnături şi Primăria Floreşti, cu 53 de semnături.

Şchiop a precizat că structurile de poliţie locală din primării nu vor participa la protest, pentru că angajaţii acestora sunt membri ai altor organizaţii sindicale şi nu au aderat la acţiunile de protest ale federaţiei.

Liderul de sindicat al Primăriei Cluj-Napoca, Remus Mureşan, a informat că în serviciile de relaţii cu publicul ale instituţiei sunt puţini membri de sindicat şi în consecinţă vor fi puţini cei care vor participa mâine la grevă din cadrul acestor servicii.

Serviciile de relaţii cu publicul ale primăriei şi cele de taxe şi impozite, atât din centru cât şi din primăriile de cartier vor avea uşile deschise pentru clujeni, dar este posibil ca la unul sau mai multe ghişee să existe şi funcţionari membri de sindicat care nu vor lucra prima oră din program, respectiv de la 08:30 la 09:30, mai spune liderul de sindicat. Cei mai mulţi dintre cei 750 de angajaţi ai municipalităţii care au anunţat că vor participa la grevă lucrează în birourile diverselor sevicii ale instituţiei.

În CJ Cluj, dintre cei peste 160 de membri de sindicat, doar o minoritate, 50 de oameni, au anunţat că vor adera la protest. Sindicaliştii din administraţia locală spun că au salarii mai mici faţă de cei din administraţia centrală şi cer majorarea acestora cu 25%.

Ei susţin că majoritatea angajaţilor din primării şi consilii judeţene au venituri salariale brute apropiate ca valoare sau chiar egale cu salariul minim brut pe economie (1.250 lei de la 1 mai 2016). Angajaţii mai solicită de asemenea acordarea normei de hrană şi acordarea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii din administraţia publică locală.

În cazul în care revendicările lor nu vor fi soluţionate, sindicaliştii din administraţie anunţă că următoarele forme de protest vor fi o grevă pe toată durata programului de lucru în data de 12 iulie, iar apoi grevă pe termen nelimitat, începând cu 19 iulie.

Comenteaza