Cine plăteşte Marea Refaţadizare

Cine plăteşte Marea Refaţadizare
Unii proprietari au pretenţia ca primăria să suporte aproape integral costurile pentru reabilitarea imobilelor lor. Pentru a-l contracara pe primar, consilierii USL vor să susţină planul.

După ce s-au zbătut să obţină dreptul de proprietate asupra imobilelor din centru, unii deţinători au pretenţia ca reabilitarea lor să se facă din banii publici. O astfel de pretenţie este agreată de consilierii locali PSD şi PNL. La ultima şedinţă de consiliu, ei au propus ca primăria să asigure 80% din valoarea lucrărilor.

Propunerea n-a trecut de votul plenului, dar ei insistă să îl combată pe primarul Emil Boc pe considerentul că „milionarii de carton" din centru nu au posibilităţi financiare, astfel că ei n-ar avea cum să contribuie la programul de refaţadizare. Multe dintre clădirile din zona istorică se degradează fără ca proprietarii să se simtă afectaţi de normativele în vigoare, care ar trebui să-i constrângă şi la obligaţii. Nu de puţine ori pietonii au fost sau riscau să fie răniţi din pricina bucăţilor de materiale desprinse din clădiri. Considerate drept monumente istorice, ele necesită o atenţie deosebită şi lucrări speciale, costisitoare, care să le protejeze statutul. Municipalitatea a lansat un program complex pentru restaurare lor, angajându-se să acopere 20% din lucrări, iar proprietarii, 80% din costuri.

Boc a explicat că proiectul se va desfăşura etapizat. Programul a fost evaluat la 2 milioane de euro, urmând ca pentru etapa 2013-2014 să fie reabilitate 150 de imobile. Municipalitatea va asigura 400.000 de euro, urmând ca 1,6 milioane de euro să fie acordaţi proprietarilor cu titlu de împrumut, cu rambursare în 10 ani. „Noi plătim costul integral al lucrării pe clădire şi impunem ipoteca în cartea funciară pentru 10 ani. În această perioadă, proprietarii au obligaţia să returneze 80% din valoarea lucrărilor", explica primarul. În ultima şedinţă de Consiliu Local s-a aprobat programul, după discuţii contradictorii. Un proprietar de pe str. Paris nr. 79, Vasile Ţibre, a cerut primăriei să îi includă imobilul în prima etapă de lucrări, având în vedere că se află într-o stare avansată de degradare. El este nemulţumit de modul în care au fost împărţite costurile.

„Noi nu avem cum să plătim 80%. Ar trebui modificat acest procent. Primăria plăteşte doar 20% şi este prea puţin", a explicat Ţibre. Poziţia sa a fost suţinută de consilierii USL, care au cerut ca municipalitatea să plătească 80% din costuri, iar proprietarii, doar 20%. „În zona centrală locuiesc oameni vârstnici, cu posibilităţi financiare reduse. Dacă ne dorim ca acest program să aibă succes, ar trebui să ne asumăm noi să plătim 80%", a comentat consilierul PSD Ovidiu Chifor. „Ar trebui să venim cu nişte costuri realiste. Voi hotărâţi cât aprobaţi, însă proprietarii ar trebui să poate să îşi permită aceste sume", a spus colega sa, Claudia Anastase. Consilierul PNL Ioana Borza a menţionat că sunt şi multe firme care deţin imobile: „Acestea au deja credite. De unde ştim noi dacă ele îşi mai pot permite un astfel de împrumut? Ar trebui studiată problema, altfel va rămâne doar un proiect pe hârtie".

Arhitectul şef al municipiului, Ligia Subţirică, a explicat că proiectul a fost analizat acum o lună, iar consilierii şi proprietarii nemulţumiţi aveau posibilitatea să-şi exprime punctul de vedere. „Noi am analizat care sunt imobilele care au un grad mai mare de urgenţă; acesta este şi motivul pentru care am etapizat acest proiect, desigur, şi din raţiuni de costuri. Acum nu ştiu ce am mai putea modifica pentru ca toată lumea să fie mulţumită", a spus Subţirică. Boc a explicat că oricum proprietarilor li se face o favoare prin acordarea unui ajutor de 20% din costurile lucrărilor. „În mod normal, reabilitarea acestor imobile este o obligaţie care aparţine proprietarilor. Totuşi, am decis să ne implicăm: centrul istoric al Clujului trebuie să-şi schimbe faţa. Faptul că lansăm acest proiect şi că îi ajutăm pe oameni să poată să-şi susţină aceste lucrări reprezintă un beneficiu nu doar pentru oraş, ci şi pentru ei, în calitate de proprietari, pentru că aceste imobile le aparţin, iar, în momentul în care ele vor fi reabilitate, valoarea lor va creşte", a transmis primarul.

El a adăugat că situaţia socială a unor proprietari nu poate fi o scuză. „Dacă nu ai posibilitatea să stai într-un imobil valoros din centru, atunci te muţi într-un loc mai ieftin", a menţionat Boc. Consilierii USL l-au acuzat de cinism, apreciind că proiectul nu are sorţi de izbândă. Viceprimarul Anna Horvath le-a reproşat consilierilor că dau dovadă de demagogie ieftină. „Pot accepta politicile voastre sociale până la un punct. Mi se pare extrem de nedrept că veniţi să ne propuneţi să plătim din banii publici cheltuielile de reabilitare a unor proprietăţi private. Nu vă gândiţi ce implicaţii are acest aspect? După ce se vor vedea cu imobilele finalizate, aceşti proprietari se vor putea duce să le vândă pe bani frumoşi, pentru că este dreptul lor. Ei sunt proprietarii acestor imobile, nu noi!", a comentat Horvath.

 

 

Comenteaza