Cine scapă Clujul de gunoaie

Cine scapă Clujul de gunoaie
Operatorul Salprest Rampă a informat că întârzierile în darea în folosinţă a noului depozit regional pentru deşeuri nu vor afecta depozitarea gunoiului din municipiu.

Război al gunoaielor între cele două palate administrative. Conducerea PDL de la primărie dă vina pe preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Horea Uioreanu, şi se teme că locuitorii nu vor avea unde să-şi arunce gunoaiele. Şeful judeţului spune că amplasamentul a fost ales de omul pe care PDL l-a avut în fruntea judeţului şi că acum el trebuie să descurce toate proiectele.

Administraţia locală e îngrijorată şi, la solicitarea consilierilor locali, primarul Emil Boc trebuie să vină în faţa plenului cu lămuriri de la Uioreanu asupra termenului de dare în folosinţă a primei celule de depozitare. Municipiul va avea o problemă cu depozitarea deşeurilor dacă depozitul va fi gata în 2014, sublinia liderul consilierilor PDL, Radu Moisin. El a cerut executivului să ceară oficial un răspuns de la preşedintele CJ. Moisin a declarat la ultima şedinţă ordinară că vor exista întârzieri şi nu vrea ca municipiul să se trezească din nou în situaţia din trecut, când firmele de salubritate nu mai ridicau deşeurile pentru că nu aveau unde să le depoziteze.

În 2010 s-a sistat depozitarea deşeurilor la la Pata Rât. În lipsa unei alternative, autorităţile locale au dat undă verde, cu concursul celor de la Mediu, ca societatea Salprest Rampă să depoziteze deşeurile tot la Pata Rât, pe o platformă temporară de stocare de 2 ha. Anul acesta au fost probleme deoarece platforma nu face faţă deşeurilor municipiului, nicidecum celor din tot Clujul, având în vedere că toate vechile gropi de gunoi ar trebui să nu mai funcţioneze şi că deşeurile din judeţ vin tot în Cluj-Napoca. Situaţia a fost sancţionată anul trecut de Garda Naţională de Mediu (GNM) care a amendat operatorul rampei şi a dispus sistarea depozitării la Pata Rât. Şi în acest caz s-a găsit anul trecut o situaţie de compromis, fiind atacat procesul verbal şi câştigându-se astfel timp. Curtea de Apel Cluj a menţinut soluţia GNM, iar procesul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Noul termen a fost fixat în vara lui 2014. GNM a făcut şi plângere penală împotriva şefului Salprest care a rămas în acelaşi stadiu.

Eugen Vereş, reprezentantul Salprest Rampă, susţine că, dacă se va întârzia cu darea în exploatare a primei celule ecologice de depozitare de către CJ, clujenii nu vor avea de suferit pentru că gunoiele acestora vor încăpea la Pata Rât. „Au scăzut cantităţile de deşeuri în cartierele oraşului. Romii colectează deja selectiv aşa că noi nu mai avem ce colecta de la punctele gospodăreşti. Chiar dacă nu este în regulă ce se întâmplă, avem mai puţine deşeuri care ajung în rampă. Eu sunt cu actele în regulă; dacă mâine am avea procesul cu GNM şi chiar dacă l-am pierde, tot s-ar putea depozita deşeurile la Pata Rât, pe platforma temporară. Noi respectăm dispoziţia prefectului şi nu lăsăm gunoaiele la porţile clujenilor abonaţi. Ne străduim, prin implementarea colectării selective pe platforma de stocare, prin sortarea fracţiei uscate şi printr-un contract cu un operator de pe piaţa cimentului, Holcim, pentru a duce la o fabrică a sa din Aleşd deşeuri pentru revalorificare. Nu cred că vom trece prin aceeaşi criză a depozitării, aşa cum s-a întâmplat anul acesta", a menţionat Vereş.

Preşedintele CJ a menţionat că depozitul ecologic va fi gata cel mai probabil în vara lui 2014, având în vedere că sunt probleme cu amplasamentul şi acesta trebuie consolidat pentru că este afectat de alunecări de teren. „Depozitarea deşeurilor nu este o problemă de azi, de ieri. Eu acum trebuie să rezolv problemele create de preşedintele Alin Tişe, care este de la PDL şi care a ales un amplasament prost pentru noul depozit de deşeuri. A ales o firmă care a dat faliment şi nu sunt singurele gafe. Am început să rezolv toate problemele lăsate de ei, aşa că aştept să-mi trimită adresă şi le voi răspunde că nu au de ce se îngrijora nici domnul Boc, nici consilierii săi. Depozitul va fi gata în vara anului următor şi cu depozitarea deşeurilor din municipiu trebuiau să gestioneze situaţia pentru că ştiu toate problemele lăsate de când ei au condus şi judeţul", a subliniat Uioreanu.

 

Comenteaza