Cine vrea să facă zonele pietonale şi pistele de biciclete de pe malul Someşului. Din patru oferte, două firme au probleme penale

Cine vrea să facă zonele pietonale şi pistele de biciclete de pe malul Someşului. Din patru oferte, două firme au probleme penale
| Foto: Somesul nostru

Malurile râului Someşul Mic, care traversează municipiul Cluj-Napoca, vor fi transformate în zone pietonale, de agrement şi cu piste pentru biciclete. Investiţia depăşeşte 35 de milioane de euro.

După zona Sălii Sporturilor şi Parcul Armătura, Primăria Cluj-Napoca a scos la licitaţie execuţia lucrărilor pentru ''Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someşului, modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclistice pe malurile râului: zona 1 - Lunca Someşului Mic". Valoarea estimată: 97 de milioane de lei, din fonduri europene. Patru oferte au fost depuse în cadrul acestui demers, acestea aflându-se în evaluare tehnică şi financiară. 

  1. TEHNODOMUS - o companie de construcţii din Arad deţinută de Virgil Sorin Henţ şi Gheorghe Maxinan, a făcut afaceri de 65 milioane de lei în 2019. Tot atunci, Henţ a fost trimis în judecată pentru dare de mită în formă continuată. Conform presei locale, este acuzat ca a „cumpărat” un şef de la Apele Române pentru ca cel din urmă să plătească facturile către firma de construcţii din Arad. Acesta este al doilea dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție în care Henţ este inculpat. Într-un alt dosar, trimis în instanţă în 2016, acesta, alături de Maxinan, au fost acuzaţi tot de dare de mită. Procurorii au susţinut că un şef al Administrației Bazinale de Apă Mureş a primit 37.000 de lei de la Henţ, Maxinan şi alţi doi oameni de afaceri. Procesul respectiv s-a judecat la Tribunalul Bucureşti, iar arădenii au fost achitaţi. 
  2. Asociere: DRUM ASFALT (lider), NORD CONFOREST - Oradea - Cluj. Firma orădeană este interesată de construirea pasajului subteran de la Piata Gojdu, iar Nord Conforest are mai multe proiecte în derulare cu municipalitatea clujeană.
  3. Asociere: ACI CLUJ (lider), SOCOT, SIMACEK Facility Services RO - Cluj - Mureş. ACI este o firmă cu colaborări vechi pentru proiectele municipalităţii clujene.
  4. Asociere: GARDEN CENTER GRUP (lider), SCDA Infrastructura, DE CONSTRUCT PROJECT CONSULT - Bucureşti - Cluj. Garden Center, cu sediul în Ilfov, este controlată de catre omul de afaceri Ionuț Olteanu, de asemenea un apropiat al fostului Partid Democrat Liberal. Societatea este implicată într-un dosar penal instrumentat de procurori. Firma a participat, începând cu 2007, la mai multe licitații organizate de autoritățile publice din București, dar nu numai, devenind, în scurt timp, deținătorul unui monopol în privința afacerilor cu spații verzi. În urmă cu doi ani, Primăria Cluj-Napoca a atribuit firmei Garden Center contractul privind proiectarea și realizarea documentanției tehnico-economice – studiu de fezabilitate pentru reabilitarea și modernizarea parcului 14 Iulie. Valoarea contractului se ridică la 36.000 de lei (aproape 8.000 de euro). 

Amintim că Primăria Cluj-Napoca a lansat un concurs de soluţii „Rethinking Someş”, câştigat în 2018 de către o echipă de arhitecţi spanioli (Practica) condusă de Jose Mayoral Moratilla. În total, proiectul ajunge la 35 de milioane de euro (168 de milioane de lei), pentru care municipalitatea a atras fonduri europene. 

În cadrul proiectului, malurile Someşului vor fi transformate în zone pietonale şi de agrement. Ar urma să fie realizate şi o serie de piste pentru biciclete şi terase. În zonă ar urma să fie realizate mai multe alei, podeţe pietonale şi cicliste, iar banii vor fi utilizaţi şi pentru mobilierul urban, iluminatul public special şi o serie de dotări de agreement, recreere şi sport.

Nu în ultimul rând, aici ar urma să se realizeze o serie de lucrări de protective vegetative şi plantări de arbori. Este vorba de 16 km de spaţii pietonale, pe toată lungimea pe care râul traversează Clujul, de extinderea infrastructurii de piste pentru biciclişti cu 11 km, extinderea spaţiilor verzi cu 112.000 mp şi 2.000 de arbori plantaţi.

Ar urma să fie realizate şi o serie de piste pentru biciclete şi terase. În zonă ar urma să fie realizate mai multe alei, podeţe pietonale şi cicliste, iar banii vor fi utilizaţi şi pentru mobilierul urban, iluminatul public special şi o serie de dotări de agreement, recreere şi sport.

Comenteaza