Cine vrea să se facă stăpân peste drumurile judeţene

Cine vrea să se facă stăpân peste drumurile judeţene
Transformarea Regiei Autonome a Drumurilor Judeţene în societate comercială ascunde mai mult decât o idee de competitivitate. Fostul prefect liberal Călin Platon – numit, recent, director peste această structură - vrea să devină administrator peste toate drumurile județene.

ZIUA de CLUJ a relatat recent despre propunerea conducerii Regiei Autoneme a Drumurilor Judeţene (RADJ) de a transforma această structură în societate comercială. Atât liderii administraţie judeţene cât şi şeful RADJ, Călin Platon, au prezentat avantajele de dezvoltare pe care le-ar câştiga această structură, odată cu modificarea statutului juridic. Miza este, însă, mult mai mare. Sursele ZIUA de CLUJ spun că directorul RADJ, Călin Platon, ar fi propus în Comisia de buget-finanţe a Consiliului Judeţean să preia în administrare absolut toate drumurile judeţene, adică peste 1.200 de km. În felul acesta, RADJ scapă de corvoada licitaţiilor şi pune mâna pe toţi banii care se alocă anual pentru drumuri.

O bună parte din banii de investiţii pe care îi alocă, anual, Consiliul Judeţean sunt destinaţi drumurilor judeţene. Consiliul Judeţean are în administrare peste 1.200 de km de drumuri judeţene, iar de gospodărirea lor se ocupă Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP). Această regie are obligaţia de a organiza licitaţii pentru atribuirea contractelor de lucrări şi servicii care sar de pragul de 100.000 de euro. Numai că o bună parte din lucrări sunt împărţite astfel încât contractele să nu sară peste această sumă, pentru a putea fi încredinţate în mod direct unor firme de casă şi chiar Regiei Autonome a Drumurilor Judeţene (RADJ).

Şi această regie se află sub oblăduirea Consiliului Judeţean dar pentru că are o structura stufoasă nu prea reuşeşte să câştige licitaţiile puse la bătaie de RAADPP. Aşa se face că între cele două structuri a existat întotdeauna un soi de convenţie (de multe ori criticată de firmele private) care permitea ca o parte din contractele de lucrări (în special cele de întreţinere) să ajungă, în mod direct, către RADJ. Sursele ZIUA de CLUJ spun că RADJ nu a fost niciodată competitivă, iar fără fondurile pompate de Consiliul Judeţean, prin intermediul RAADPP, ar fi sucombat demult.

Recent, în fruntea RADJ a fost numit fostul prefect liberal Călin Platon. Acesta a venit cu o propunere în faţa executivului Consiliului Judeţean: regia să fie tranformată în societate comercială. Platon a precizat că în felul acesta ea ar putea deveni competitivă pe piaţă. N-a explicat, însă, şi cum se va întâmpla acest lucru.

Pe vremea când Consiliul Judeţean era condus de Alin Tişe s-a mai propus o dată reorganizarea acestei regii, însă, s-a ajuns la concluzia că acest lucru ar fi condus la disponibilizarea a cel puţin 200 de persoane. Nici o societate comercială de profil nu îşi permite luxul de a avea peste 350 de angajaţi permanenţi, aşa cum se întâmplă în cazul RADJ. De altfel, acesta este şi motivul pentru care RADJ nu reușește sa concureze la licitaţii cu firme care și-au eficientizat la maxim cheltuielile. Totuşi, Călin Platon a negat că ar vrea să se dispenseze de angajaţi. Dimpotrivă, el a apreciat că pe viitor estimează că va avea nevoie de şi mai mulţi oameni.

Platon n-a spus, însă, care este planul său adevărat. Sursele ZIUA de CLUJ au dezvăluit că în Comisia de Buget - Finanţe acesta a cerut, nici mai mult nici mai puţin, decât să preia el drumurile judeţene. În sprijinul său, Platon a adus o Hotărâre adoptată de Consiliul Judeţean Alba, unde regia de drumuri ar fi fost de asemenea tranformată în societate comercială, primind totodată şi drumurile. Numai că la Cluj, acest lucru ar însemna ca RAADPP să-şi cam piardă obiectul de activitate şi să se desfiinţeze. Altfel spus, regia lui Platon ar urma să prospre, în timp ce regia condusă de Liviu Bota ar urma să fie omorâtă.

Contactat de redactorul ZIUA de Cluj, Liviu Bota a răspuns că nu ştie nimic despre acest plan al colegului său. „Eu nu ştiu nimic ce s-a discutat la comisie. Oricum, nu mi s-ar părea normal să se întâmple asta. E ca şi cum tu vrei şi să centrezi şi să dai cu capul. De asta s-a înfiinţat regia noastră că să atribuie lucrări. Dar mai mult nu vreau să comentez", a subliniat Bota. Călin Platon nu a putut fi contactat. Cu ajutorul lui Bota, el a beneficiat până acum de cel puţin trei încredinţări directe de lucrări. Sursele ZIUA de Cluj spun că Platon nu e mulţumit, el vrea tot. Vrea drumurile pentru a gestiona singur toţi banii.

Consilierul PDL Horaţiu Cătărig a ieşit, ieri, într-o conferinţă de presă şi a precizat că ameble regii nu fac desât să sifoneze banul public. El i-a criticat pe managerii acestor structuri apreciind că tot ce ştiu să facă este să cheltuie nejustificat banii pe care îi încasează de la Consiliul Judeţean, fără a se vedea vreun rezultat concret.

 

 

Comenteaza