Cine vrea să transforme artera Molnar Piuariu în prima stradă smart din România

Cine vrea să transforme artera Molnar Piuariu în prima stradă smart din România

Două oferte au fost depuse în cadrul licitației pentru serviciile de proiectare și execuție a arterei Molnar Piuariu, prima stradă smart din România.

Este vorba despre Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL CLUJ (cu Planwerk ca terț și 9 subcontractanți) și Diferit SRL (cu 6 subcontractanți). Ofertele se află în etapa de evaluare calificare/tehnică, până la finele lunii septembrie 2019. Contractul este în valoare de 4.495.411 lei (926.000 euro).

Cele două firme concurează și în cadrul licitației pentru modernizarea Bulevardului 21 Decembrie și au avut sau derulează și alte lucrări pentru proiecte de investiții ale Primăriei Cluj-Napoca.  De exemplu, ARL Cluj (societatea aparţine grupului Strabag Austria) a executat modernizarea aleilor din Parcul Central sau a pieței Unirii, iar între contractele Diferit se numără podurile Traian, Porțelanului, nodul N și, recent, a fost declarată câștigătoare a licitației pentru modernizarea străzii Regele Ferdinand, dar și a arterelor Tipografiei, Emile Zola și Sextil Pușcariu. 

VEZI ȘI Cine vrea să pună mâna pe contractul de 12 milioane de euro pentru modernizarea B-dul 21 Decembrie

Strada Molnar Piuariu va deveni prima "stradă smart" din România, cu toate facilităţile şi dotările tehnologice aferente unui astfel de proiect - iluminat inteligent, bănci cu încărcare USB, wi-fi, sisteme automate de irigații pentru arbori ș.a. De asemenea, strada va fi reabilitată pe baza conceputului de „shared space”, accentul fiind pus pe creșterea calității spațiului pietonal - extinderea și îmbunătățirea acestuia, introducerea pistelor de biciclete și extinderea spațiilor verzi. Proiectul prevede instalarea a două stații de încărcare pentru mașini electrice și 30 de stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice. Valoarea totală a investiției este de 1,3 milioane euro, bani nerambursabili de la Uniunea Europeană.

Proiectul a fost realizat de Planwerk, biroul de arhitectură care a elaborat mai demult planurile pentru pietonalizarea Pieței Unirii și a străzii Eroilor și mai recent cele de modernizare a zonei din preajma Pieței Lucian Blaga, respective a Bulevardului 21 Decembrie.

Strada Molnar Piariu se întinde între Dâmboviței și Fabricii de Zahăr și este intersectată de strada Teleorman. Este arteră cu sens unic, în prezent.

 

Comenteaza