Cine vrea să transforme platoul Sălii Sporturilor în zonă multifuncţională, cu patinoar şi acces la Someş

Cine vrea să transforme platoul Sălii Sporturilor în zonă multifuncţională,  cu patinoar şi acces la Someş

Ofertele depuse pentru a doua licitaţie privind modernizarea malurilor Someşului din Cluj-Napoca se afllă în evaluare tehnică. Urmează cea financiară, iar câştigătorul ar urma să fie anunţat în vara acestui an. 

Conform SEAP, patru asocieri au depus oferte pentru licitaţia privid "REVITALIZAREA CULOARULUI DE MOBILITATE NEMOTORIZATĂ AFERENT SOMEȘULUI, MODERNIZAREA ȘI EXTINDEREA INFRASTRUCTURII PIETONALE ȘI CICLISTICE PE MALURILE RÂULUI ZONA 3 – PLATOUL SĂLII SPORTURILOR". Contractul se ridică la suma de 16.015.953 lei, fara TVA din care : valoarea serviciilor de proiectare este de 369.766,53 lei fara TVA si valoarea lucrarilor de executie este de 15.646.187,4 lei fara TVA.  Durata de executie a lucrarilor 18 luni, banii provin din fonduri europene. 

  • DACIA FABER S.R.L. (Leader),NV Construct S.R.L.,ELIS PAVAJE (Cluj)
  • NORD CONFOREST (Leader),COSTIN SI VLAD BIROU DE PROIECTARE SRL (Cluj)
  • DE CONSTRUCT PROJECT CONSULT (Leader),RO-VERDE LANDSCAPING S.R.L.,GARDEN CENTER GRUP S.R.L.,SC PROIECT-CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA (Cluj, Bucureşti)
  • CONSTRUCT MAPCOM SRL (Leader),CML.RO S.R.L. (Mureş, Bistriţa). 

Primele 3 asocieri au mai lucrat cu municipalitatea clujeană în ultimii ani. Ultima încearcă să intre pe piaţa clujeană, mai având depusă ofertă şi pentru Parcul I.L.Caragiale.

De Master Planul de regenerare urbană a malurilor Someşului se ocupă spaniolii de la biroul de arhitectură Practica, ei fiind câştigători ai concursului de soluţii de 1,5 milioane de lei organizat de Primăria Cluj-Napoca şi de Ordinul Arhitecţilor Filiala Transilvania (OAR). Proiectul semnat de Jaime Daroca, Jose Mayoral și Jose Ramon Sierra a suferit modificări în anul scurs de la momentul câştigării concursului de soluţii, modificări la care au lucrat peste 40 de specialişti în încercarea de a recupera spaţiul public de pe malurile râului.

Planul final “Re-Thinking Someș” a fost prezentat, în 2018, de către Jose Mayoral, în cadrul unui eveniment desfăşurat sub egida Centrului Cultural Clujean. Mayoral este unul dintre fondatorii biroului de arhitectură Practica, a absolvit cursurile Universității Tehnice de Arhitectură din Sevillia și Masterul de Arhitectură al Școlii de Design de la Harvard. A condus proiecte importante în Elveția, Marea Britanie, Statele Unite, Chile și Spania, iar lucrările sale au fost expuse la Muzeul de Artă Modernă din New York - MoMa (2015). 

Deşi vorbim despre un masterplan pentru amenajarea malurilor Someşului de-a lungul celor 15 km pe care râul îi străbate prin oraş, primele intervenţii se vor concentra pe trei zone: Parcul Rozelor, platoul Sălii Sporturilor şi Parcul Armătura.

Sala Sporturilor

Parcarea din faţa Sălii Sporturilor Horia Demian se va transforma într-un zonă multifuncţională, unde vor putea fi organizate diverse evenimente: pieţe şi concerte, iar iarna spaţiul va putea găzdui un târg de Crăciun şi un patinoar. Pe malurile Someşului se vor amenaja gradene şi pontoane care vor oferi acces spre apă sau chiar spre insule naturale formate pe cursul râului. Strada Muzicescu va deveni pietonală şi prietenoasă cu bicicliştii, însă vor fi păstrate locurile de parcare pentru riverani.

Parcul Armătura: trasee pietonale şi velo, reabilitarea bazei sportive şi podeţ peste Nadăş

Aşa cum am menţionat şi mai sus, municipalitatea are în evaluare şi ofertele depuse la licitaţia publică pentru „Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului, modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului: zona 2 – Parcul Armătura". Contractul este estimat la suma de 18 milioane lei, fonduri europene. Conform caietului de sarcini, investiţiile de modernizare vizează Parcul Armătura, Pârâul Nadăş şi strada Nădăşel. Au depus oferte Nord Conforest, asocierile ACI Cluj (lider), SOCOT, Construcții Excavații DVF, Construcții Bihor, Paconstruct; Garden Center Grup (lider), DE Construct Project Consult, Ro-Verde Landscaping; Construct Mapcom (lider), CML.RO. Mai multe AICI!

Reamintim că, în noiembrie 2018, Consiliul Local a votat un acord de parteneriat privind colaborarea dintre Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa și Municipiul Cluj-Napoca. Astfel, malurile râului Someșul Mic vor fi modernizate și dezvoltate conform concursului de soluții „Rethinking Someș”, câștigat de arhitecții spanioli de la firma Practica. Ulterior, în mai 2019, consilierii locali au validat cheltuielile legate de acest proiect major. Vorbim despre un proiect împărțit pe două segmente, în valoare totală de peste 168 milioane de lei (circa 34,7 milioane de euro), pentru care Primăria municipiului Cluj-Napoca spera să atragă fonduri europene.  

– Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someşului, modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclisticile pe malurile râului, zona I – Lunca Someşului Mic: valoarea totală este de 123.696.371 de lei, iar contribuţia proprie a Primăriei Cluj-Napoca fiind de 34.038.247 de lei;
– Revitalizarea culoarului de mobilitate aferent Someşului, modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclistice pe malurile râului, zona II – Parcul Armătura şi zona III – platoul Sălii Sporturilor: valoarea totală este de 44.242.722 de lei, contribuţia proprie a municipalităţii fiind de 4.199.883 de lei.

În mai 2020, Primăria a reușit să obţină un proiect european de aproximativ 123,7 milioane de lei (circa 25,5 milioane de euro), pentru zona I de revitalizare. Perioada de implementare a proiectului finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 se întinde până în data de 30 aprilie 2023.

Comenteaza