CJ Cluj comandă audit extern la trei regii

CJ Cluj comandă audit extern la trei regii
| Foto: Diana Cîmpean

Consilierii judeţeni au hotărât să dispună audit extern la trei regii din subordine: Aeroportul Cluj, Direcția Județeană de Drumuri și Poduri și hotelul Univers T.

Proiectul de hotărâre privind achiziţionarea de servicii de consultanță pentru evaluarea performanței Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional "Avram Iancu" Cluj a creat tensiuni între consilierii județeni în ședința de miercuri, 31 iulie 2019.

Propus ca urmare a votului de principiu dat de consilierii județeni în şedinţa ordinară din luna iunie, proiectul a fost contestat chiar de către unul dintre cei care au susținut propunerea luna trecută. Este vorba de Viorel Secară (PNL), care a acuzat inițiatorii proiectului că au deturnat votul dat atunci.

"În ședința anterioară, noi am convenit asupra unui audit extern care să lămurească situația aceasta conflictuală între Consiliul Județean și Aeroport. Eu înțeleg aici că evaluăm performanțele Consiliului de Administrație, ceea ce este cu totul și cu totul altceva. Ceea ce am votat noi a fost deturnat, nu știu dacă voit sau nevoit. Cred că sunt de acord și colegii mei că am votat pentru un audit care să stabilească cine are dreptate în starea asta conflictuală", a reproșat consilierul PNL Viorel Secară, care s-a remarcat în ședințele anterioare pentru poziția fermă pe care a luat-o, în repetate rânduri, față de președintele CJ Alin Tișe, în dezbateri legate de Aeroport.

Astfel, consilierul județean liberal a propus schimbarea acestui proiect de hotărâre cu forma stabilită și votată în ședința ulterioară, adică un audit extern pentru lămurirea conflictului dintre Consiliul Județean și Aeroport. Amendamentul propus de Viorel Secară a fost aprobat de consilieri.

De asemenea, consilierul PSD Vladimir Mătușan a propus ca, pe lângă Aeroport, să se constituie un audit extern pentru Direcția Județeană de Drumuri și Poduri, dar și pentru Univers T.

„Dacă tot ne interesează situația Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, care este pe profit, eu aș propune achiziționarea de servicii de consultanță și pentru Direcția Județeană de Drumuri și Poduri, care este într-o situație dezastruoasă, dar și pentru Univers T, care abia se descurcă pe plan financiar. Propun un amendament și din acest punct de vedere”, a cerut acesta.

"Nu am nimic împotrivă pentru a verifica și a face un audit extern la toate aceste regii. Scopul este să aflăm situația reală. Dacă considerați că se impune un audit și la alte regii, vă îndemn să le propuneți și susțin propunerile, tocmai pentru că nu este o chestiune personală legată de o regie. E bine să știți, după ce facem acest audit, ce avem în fiecare ogradă”, a răspuns Alin Tișe și a supus propunerea la vot.

Acest amendament a fost și el aprobat de consilierii județeni, alături de un al treilea amendament care prevede extinderea perioadei de activitate care va fi supusă evaluării, între 1 ianuarie 2016 și 30 iunie 2019.

Proiectul cu amendamentele adăugate ulterior a fost aprobat cu 28 de voturi „pentru”. Cinci consilieri județeni nu au votat.

Trebuie menționat faptul că acest proiect nu a avut avizul a două din trei comisii, respectiv comisia 1 (juridică- n.red.) care s-a confruntat cu o situație de paritate, și comisia 2 (comisia pentru buget-finanțe – n.red.), care nu a eliberat aviz din lipsă de cvorum.

Aceeași situație s-a ivit și la proiectul de hotărâre de la punctul 2, care prevedea achiziționarea de servicii juridice pentru gestionarea proceselor cu Aeroportul. Nici la acest proiect, cele două comisii nu și-au dat avizul, motiv pentru care Valentin Cuibus a propus ca punctul să fie retras de pe ordinea de zi și reintrodus la o ședință viitoare, când cele două comisii vor da aviz favorabil.

Alin Tișe nu a ținut cont de recomandare și a supus proiectul la vot. Acesta a fost aprobat de consilierii județeni cu 22 de voturi „pentru”, 4 voturi „împotrivă” și o abținere. 5 consilieri nu au votat proiectul.

Comenteaza