Clădire istorică a Clujului, revitalizată pe fonduri europene. Constructorul este italian

Clădire istorică a Clujului, revitalizată pe fonduri europene. Constructorul este italian
Turnul Pompierilor - proiect

Un obiectiv istoric important al Clujului ar urma să fie finanțat prin axa 5.1 a Programului Operațional Regional.

 

Turnul Pompierilor va fi reabilitat în urma unui concurs de soluţii organizat de Primăria Cluj-Napoca şi Ordinul Arhitecţilor din România. Proiectul câştigător a fost anunţat la începutul lunii februarie 2017 şi a fost semnat de Vlad Sebastian Rusu şi Silviu Olănescu.


Consilierii locali vor aproba miercuri, din nou, indicatorii tehnico-economici ai investiției. Motivul este includerea sa pe lista obiectivelor clujene finanțate din fonduri europene. Axa din Programul Operațional Regional este 5.1: ”Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”.


În iulie 2017, consilierii locali au mai aprobat o dată indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiţii. După votul din Consiliul Local, s-a trecut la licitaţia lucrărilor de execuţiem care și-a găsit un câștigător după exact un an: Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL. Societatea italiană cu sucursală la București este în asocierea câștigătoare a contractului de consolidare şi refuncţionalizare a Palatului Braunstein din Iași și a participat fără succes la licitația de restaurare/conservare a vestigiilor romane din Piaţa Cetăţii, din Alba Iulia.


Valoarea totală a investiției pentru acest obiectiv este de 10,2 milioane de lei, cu TVA inclus. Durata estimată de execuție este de 26 de luni.


Vechea clădire din centrul Clujului ar urma să devină un punct de informare turistică la parter şi un punct de belvedere la etaj. Potrivit studiului de fezabilitate, porţiunile patrimoniale ale imobilului vor fi restaurate; se vor adăuga însă elemente moderne, precum lift, ferestre de termopan, sistem de iluminare arhitectural şi camere de supraveghere video. În locul piramidei de sticlă actuale se vor realiza două nivele, unul închis şi altul deschis, care să permită o vedere panoramică de 360 de grade.


Turnul Pompierilor a fost construit în 1574 în cadrul celei de-a doua incinte medievale de apărare a orașului. Inițial a purtat denumirea de "Poarta Mică din ulița Săpunului". Turnul și o porțiune de zid fac parte dintre puținele fragmente păstrate până astăzi din a doua incintă medievală de apărare a Clujului. Această poartă a supraviețuit deoarece în secolul al XIX-lea a fost înălțată și folosită până la începutul secolului al XX-lea de pompieri pentru supravegherea orașului, de aici provenind și numele actual. După ce a încetat a mai fi folosit ca punct de observare a incendiilor, turnul a găzduit Muzeul Pompierilor, care în prezent nu mai funcționează.


Abandonat de ani buni, Turnul Pompierilor şi-a deschis porţile preţ de o zi în 2015. În cadrul Day 15, eveniment cuprins în programul Cluj Capitală Europeană a Tineretului. Atunci, la fiecare etaj al turnului au avut loc expoziţii şi instalaţii de artă, iar seara, de pe platforma superioară s-a desfăşurat un impresionat jos de lasere ce a putut fi admirat din toate colţurile oraşului.

Comenteaza