Clădirea fostului cazinou din parc se transformă în spaţiu expoziţional FOTO

Clădirea fostului cazinou din parc se transformă în spaţiu expoziţional FOTO
27.000 mp de alei vor fi amenajate în proiectul de reabilitare a parcului central din Cluj-Napoca. 232 de bănci înlocuite şi 31 podeţe reabilitate sunt câteva dintre cifrele proiectului.

O dată cu reabilitarea parcului va fi regândit şi iluminatul arhitectural pentru punerea în valoare a clădirii fostului cazinou, care va fi transformată într-un pavilion expoziţional, spune primarul Sorin Apostu.

Clădirea include 600 mp de spaţii expoziţionale şi 22 de anexe în suprafaţă de 250 mp, iar Apost spune că proiectul de reabilitare include şi o regândire a instalaţiilor electrice, sanitare şi termic. Anexele vor fi folosite doar ca spaţii de depozitare sau toalete, precizează primarul. Contractul a fomnat în această dimineaţă cu consorţiul care a câştigat licitaţia pentru lucrări.

Reabilitarea parcului ar urma să se desfăşoare în aşa fel încât accesul în parc să nu fie restricţionat, "decât în zonele unde vor fi lucrări efective". Lucrările de reamenajare a încep cu reabilitarea clădirii fostului cazino.

Întrebat care sunt cele mai importante trei schimbări pe care le aduce proiectul, Apostu spune că cea mai importantă dintre acestea este reabilitarea cazinoului. "Clădirea va fi redată circuitului public şi va găzdui evenimente culturale, dar şi nunţile care au loc acum în parc", spune Apostu. acesta adaugă că în ce priveşte iluminatul public, acesta va fi extins şi modernizat, având în vedere că "la ora actuală iluminatul public din parc e foarte costisitor şi insuficient". Proiectul noului parc include "o nouă tehnologie, există calcule pe care le vom prezenta cu altă ocazie".

Totodată, acesta spune că parcul va fi mărit, iar aleile de acces în parc rămân cele vechi. "Se măreşte suprafaţa de spaţiu verde în parcul central. Proiectul a fost avizat de Comisia Regională a Monumentelor Istorice, care a avut în vedere planurile iniţiale ale parcului din timpul oraşului vechi", a spus Apostu,

Contractul de reabilitare a clădirii cazinoului şi a parcului a fost evaluat la 7 milioane de euro (30 de milioane de lei), iar lucrările ar urma să dureze 15 luni. Cel mai mic preţ a fost propus în oferta Antreprizei de Construcţii şi Instalaţii, este vorba de 17,04 milioane de lei (4 milioane de euro). Asocierea Kiat Group - Electrogrup s-a angajat să modernizeze obiectivul pentru 21,84 milioane de lei (5,2 milioane de euro).

Lucrările includ şi delimitarea şi redarea unităţii estetice a spaţiului verde al parcului prin amenajarea a 88.000 de metri pătraţi de spaţiu verde, dar şi plantarea de gard viu în vederea delimitării parcului, considerat monument istoric, de zonele rutiere aflate în apropiere.  Mai bine de 2.600 de metri liniari de gard viu vor fi plantaţi în acest scop. Vor fi montate 232 bănci şi 7 cişmele de apă potabilă, dar şi 176 coşuri de gunoi şi 45 de stâlpi de limitare a accesului auto, vor fi amenajate 31 de podeţe, iar rigolele de scurgere vor fi reabilitate.

 

Comenteaza