Cluj Arena, peste Arena Națională. Câți bani face stadionul din Parcul Central

Cluj Arena, peste Arena Națională. Câți bani face stadionul din Parcul Central

Consiliul Judeţean Cluj a încasat, pe anul 2023, aproape 6 milioane de lei din exploatarea stadionului Cluj Arena, banii provenind din mai multe activităţi desfăşurate.

Unele dintre cele mai mari stadioane din ţară au fost construite pentru evenimente sportive, însă arenele şi-au reconfigurat activitatea şi au început să închirieze spaţiile şi pentru evenimente culturale. Două dintre cele mai mari stadioane din ţară, Cluj Arena şi Arena Naţională din Bucureşti, au devenit deja, pe lângă meciurile de fotbal, spaţii unde se ţin concerte sau festivaluri de muzică.

Anul trecut, Consiliul Judeţean Cluj a încasat 5,9 milioane lei din exploatarea stadionului Cluj Arena, bani care au provenit din mai multe activităţi desfăşurate pe arenă.

Consiliul Judeţean Cluj realizează încasări mai mari din diverse surse, cum ar fi chiriile permanente, închirierea sălilor de sport şi de conferinţe, activităţi legate de concerte şi parcare“, precizează reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj, potrivit ZF.ro.

Cluj Arena a fost construit în 2011 pe locul fostului stadion Ion Moina, iar principalul beneficiar este clubul FC Universitatea Cluj. Investiţia în stadion s-a ridicat la acea vreme la 44 milioane euro. Deşi scopul principal al arenei a fost să existe un spaţiu dedicat meciurilor, evenimentele sportive sunt acum în plan secund, iar cei mai mulţi bani sunt generaţi de evenimentele culturale şi artistice.

Procentul total al încasărilor provenite din evenimente sportive în ultimii cinci ani se ridică la aproximativ 19%. În anul 2023 au avut loc 26 de evenimente sportive, alte tipuri de evenimente: conferinţe, petreceri private, expoziţii, evenimente culturale şi artistice, precum şi festivaluri. Numărul total de evenimente organizate în 2023 a fost de 98“, mai spun reprezentanţii CJ Cluj.

Încasările arenei din Cluj au crescut constant de la an la an, astfel, în 2023, veniturile generate de arenă au depăşit nivelul din 2019, când a încasat doar 4,5 milioane lei.

Pe lângă multe concerte ale artiştilor locali şi internaţionali, Cluj Arena găzduieşte şi festivalul Untold. Mai mult, de câţiva ani, arena este şi gazda Sports Festival, eveniment care includ atât o componentă sportivă, cât şi de divertisment.

Arena Naţională din Bucureşti a numărat doar cu un meci mai mult faţă de stadionul din Cluj, însă numărul total de evenimente organizate pe arena din Capitală a fost doar de 39 în 2023. Primăria Capitalei, administratorul Arenei Naţionale, a încasat circa 1 mil. euro din exploatarea stadionului. Anul trecut, Arena Naţională a găzduit 27 de meciuri de fotbal din campionatul intern şi meciuri internaţionale.

Pe stadion au avut loc anul trecut şi diferite concerte ale trupelor şi artiştilor internaţionali, arena fiind printre primele opţiuni ale trupelor internaţionale care aleg Bucureştiul pentru organizarea unui concert.

Comenteaza