Cluj-Napoca are cel mai mare buget din România în 2024. Cine urmează în TOP

Cluj-Napoca are cel mai mare buget din România în 2024. Cine urmează în TOP

Cluj-Napoca are cel mai mare buget din România în 2024, o sumă de 3,99 miliarde de lei. De asemenea, bugetul este unul record în istoria capitalei Transilvaniei, două treimi din sumă provenind din fonduri europene și naționale.

Cluj-Napoca este urmat în topul celor mai mari bugete local în 2024 de Sector 4 din București, cu 3.6 miliarde lei și Oradea, cu 2,9 miliarde de lei.

Buget Cluj-Napoca: 3,99 miliarde de lei

Bugetul Municipiului Cluj-Napoca 2024 a fost aprobat, în data de 12 februarie 2024. Acesta este în valoare de 802.461.396 euro, cu 39,21% mai mare față de anul 2023. Bugetul de dezvoltare al municipiului a crescut cu 69,23% la 480.988.677 euro. Din acesta, 1/3 reprezintă fonduri locale, iar 2/3 fonduri externe - europene și naționale. Este un buget record pentru capitala Transilvaniei. Astfel, Metroul, Centura metropolitană și restul proiectelor finanțate din fonduri externe au o pondere semnificativ mai mare față de cheltuielile din bugetul local. MAI MULTE AICI!

  • 24 proiecte încep implementarea în 2024
  • 26 de proiecte se finalizează în 2024
  • 16 proiecte noi
  • 60 de proiecte în derulare (finanțare multianuală)
  • 25 de proiecte susținute permanent

Buget Sector 4 București: 3,6 miliarde de lei

Și Consiliul Local al Sectorului 4 a aprobat bugetul de venituri și de cheltuieli aferent anului 2024, în valoare de 3,6 miliarde de lei, cifră record. Astfel, conform proiectului de buget, cei mai mulți bani, aproximativ 2,4 miliarde de lei, vor fi alocați secțiunii de investiții. Bugetul este construit având la bază șapte direcții de interes pentru dezvoltarea durabilă și sustenabilă a Sectorului 4, precum: infrastructură, ordine publică, educație, zone verzi, reabilitare termică a blocurilor de locuințe, protecția mediului, transporturi și comunicații.

Din această sumă, aproximativ 1,5 miliarde de lei provin din fonduri europene nerambursabile disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), restul provenind din programe guvernamentale (Programul Național de Investiții Anghel Saligny) și din bugetul local.

 Dintre cele șapte direcții de dezvoltare, educația va beneficia de o alocare bugetară considerabilă, în valoare de 500 de milioane de lei, din care vor fi finanțate cheltuieli precum: consolidarea, modernizarea și dotarea cu materiale și aparatură specifică de ultimă generație a unităților de învățământ aflate în administrarea Sectorului 4.

Totodată, alte 990 de milioane de lei vor fi investite în renovarea și eficientizarea energetică a blocurilor de locuințe, în timp ce pentru proiectele de infrastructură critică și pentru suplimentarea, întreținerea și regenerarea spațiilor publice, precum intersecția de la Eroii Revoluției, extinderea parcului Tudor Arghezi sau construirea pasajului de la Apărătorii Patriei, va fi alocată suma de circa 900 de milioane de lei.

Din restul sumelor de până la 3,6 miliarde de lei, vor fi acoperite cheltuielile specifice pentru asistență socială, mentenanță obiective și ordine publică, asigurarea stării de salubritate a spațiilor publice, pentru întreținerea spațiilor verzi deja existente în Sectorul 4, pentru utilități, salarii și reparații curente.

Buget Oradea: 2,9 miliarde de lei

Consiliul Local a aprobat recent bugetul local pentru anul 2024. Aproape 3 miliarde lei, cu 28% mai mult față de anul trecut, acesta reprezintă cel mai mare buget al orașului din istoria post-decembristă. Peste 1.2 miliarde lei vor fi folosiți pentru investiții. 

Principalele cheltuieli operaționale care vor fi finanțate din bugetul local sunt: instituții publice, învățământ, sănătate, sport – cultură, finanțare programe culturale, servicii publice, asistență socială, datoria publică etc.

Totodată, anul 2024 va aduce o serie de investiții mari, printre care se numără noul grup energetic, noul Spital de Boli Infecțioase de pe strada Vlădeasa, reabilitarea sistemului de termoficare urbană – etapa III, Geotermal Ioșia Sud, Pasajul Borșului, Pasajul Decebal, modernizarea Parcul 1 Decembrie, modernizarea iluminatului public, o creșă nouă, reabilitarea energetică a mai multor unități de învățământ și multe altele”, au transmis reprezentanții administrației locale din Oradea.

TOPUL celor mai mari bugete locale în 2024

În topul celor mai mari bugete locale urmează: Sectorul 6 București – cu 2,7 miliarde de lei, Sectorul 2, Sectorul 3 și Iași – cu 2,6 miliarde, Timișoara – 2,5 miliarde, Sectorul 1 – 2,4 miliarde, Constanța – 2,3 miliarde, Brașov – 1,84 miliarde, Craiova – 1,76 miliarde, Sectorul 5 – 1,67 miliarde, Galați – 1,34 miliarde, Sibiu – 1,17 miliarde și Arad – 1,1 miliarde de lei.

 

Comenteaza