Cluj-Napoca, în rândul celor mai „smart” orașe din România. Liderul „inteligenței” se află în vecini

Cluj-Napoca, în rândul celor mai „smart” orașe din România. Liderul „inteligenței” se află în vecini
| Foto: Facebook - Municipiul Cluj-Napoca

Cu toate că „orașul de cinci stele”, Cluj-Napoca este cel mai scump din România în ceea ce privește achiziția sau închirierea unei locuințe, acesta nu este și cel mai „smart” oraș din țară.

Orașele României sunt într-un proces amplu dezvoltare și nu doar imobiliară, ci și una tehnologică. Multe orașe devin tot mai inteligente, adică tot mai digitale și mai integrate.

Pentru exemplificare, Blitz Imobiliare a prezentat prezenta câteva tehnologii din registrul „smart city” care nu este altceva decât o zonă urbană care utilizează senzori care colectează date electronice despre resursele din zona monitorizată, cu scopul de a le gestionate cât mai eficient. 

Clujul, al doilea cel mai „smart” oraș din România, vecinul Alba-Iulia e fruntaș cu cele mai multe proiecte

În România câteva orașe sunt fruntașe la integrarea acestor sisteme informatice și iată care sunt acestea: 

Alba-Iulia este oraşul cu cele mai multe proiecte – peste 60 de inițiative de tehnologizare a comunităţii care implică peste 30 de parteneri locali şi internaţionali. 

Cluj Napoca este un alt oraș care face pași mari în domeniul tehnologizării, iar primăria a accesat mai multe fonduri europene pentru a transforma orașul într-unul inteligent. 

Funcționar public non-stop la Cluj-Napoca

Primul funcţionar public virtual, denumit Antonia, care este la dispoziţia cetăţenilor 24 de ore din 24.
Antonia și-a început activitatea în 2018 și înregistrează aproximativ 60 de tipuri de cereri pe care cetățenii le pot adresa Primăriei. Acest lucru permite primăriei să scurteze cu 40% circuitul actelor în instituție. În oraș sunt instalate în diverse locuri hotspot-uri – puncte de acces la internet prin WiFi – pe care clujenii și turiștii le pot folosi gratuit. 

În cazul sistemului integrat de management al traficului, mai mulți senzori montați în carosabil arată pe hartă în timp real rutele mai aglomerate, astfel încât şoferii conectați la aplicația de trafic să fie informați ce trasee să evite și ce rute ocolitoare pot accesa. 

Comenteaza