Clujana primeşte de două ori mai mulţi bani decât a cerut de la Consiliul Local, ca să se salveze de datorii

Clujana primeşte de două ori mai mulţi bani decât a cerut de la Consiliul Local, ca să se salveze de datorii
Spitalul municipal Clujana va primi o sumă de două milioane de lei din bugetul local, au decis astăzi consilierii locali. Suma este de două ori mai mare decât cea cerută iniţial, de un milion de lei.

 

Primarul interimar Radu Moisin a declarat la şedinţa extraordinară de astăzi că administraţia locală clujeană caută fonduri în bugetul municipiului pentru a stinge întreaga datorie acumulată de unitatea medicală.


Acesta spune că vina în cazul datoriilor spitalului Clujana o poartă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care decontează pentru cazurile de la terapie intensivă doar 1600 de lei. „În realitate banii ajung doar două zile, restul zilelor pe care pacientul le petrece în spital fiind suportate de spital. Profitul pe secţii este folosit pentru terapie intensivă. Am avut un pacient care a a stat în spital la terapie intensivă 2 luni. Avem două soluţii, ori nu mai acceptăm bolnavi, ori găsim soluţii. Vă promit că vom încerca să căutăm bani în buget pentru acoperirea întregii datorii până în luna aprilie. În prezent la capitol sănătate mai avem o rezervă doar de 10.000 de lei", a menţionat Moisin.

Spitalul a primit prin Casa de Asigurări de Sănătate o sumă de 20,8 milioane de lei în 2011, mai puţin cu 18% faţă de anul precedent. Din aceşti bani, pentru cheltuielile de personal a fost necesară o sumă de 16,2 milioane de lei, adică 78% din totalul veniturilor, "în condiţiile în care nu este acoperit normativul de personal în nici una dintre secţiile spitalului. Cu diferenţa de bani, de 4,58 milioane de lei, nu se poate acoperi necesarul de medicamente, materiale sanitare şi întreţinere, dar nici necesarul de alimente. Numai cheltuielile contractate anul trecut pentru acestea ajung la 12,1 milioane de lei.
Datoriile totale ale spitalului, la sfârşitul anului trecut, ajung la peste 7,2 milioane de lei. "Neplata datoriilor va duce la sistarea livrării de medicamente, materiale sanitare, reactivi şi dezinfectanţi, cu scăderea calităţii serviciilor medicale oferite pacienţilor", se subliniază în referat.

Spitalul municipal a preluat anul trecut secţia de psihiatrie-ergoterapie a Spitalului Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Octavian Fodor" din Cluj-Napoca, cu 110 paturi.


Anul trecut, în aprilie, CL a mai alocat în acelaşi scop o sumă de 1,74 milioane de lei către spitalul municipal.

Comenteaza