Tarife mai mici pentru clujenii care colectează gunoiul selectiv. Ce obligaţii au firmele de salubritate

Tarife mai mici pentru clujenii care colectează gunoiul selectiv. Ce obligaţii au firmele de salubritate

Colectarea selectivă pe patru fracţii a deşeurilor generate de populaţie va fi implementată la Cluj-Napoca din vară. Clujenii care nu se adaptează noilor reglementări riscă sancțiuni și tarife mai mari la gunoi.

"Începând cu 1 iulie intră în vigoare o nouă legislație pe ceea ce înseamnă colectarea selectivă a deșeurilor. Asta înseamnă, la nivelul impactului pentru omul obișnuit, următoarele lucruri: la pubelele tradiționale de gunoi vor exista patru containere faţă de două, pentru depunerea gunoaielor pe patru fracții diferite.

La punctele gospodărești îngropate, la fel, vor exista patru containere pentru cele patru fracții diferite. Cei care vor respecta și vor depune în pubelele de gunoi aferente, pe patru fracții, vor avea un tarif mai mic. Cei care nu vor respecta acest lucru și vor depune gunoiul nediferențiat vor risca amenzi și vor plăti un tarif mai mare - cineva va trebui să facă selecția în locul lor", a declarat primarul Emil Boc, la ZIUA LIVE. 

Noua legislație de colectare a deșeurilor vine cu noi obligații și pentru firmele de salubritate, care vor distribui saci menajeri pentru fiecare tip de deșeu, saci personalizați, prin care cei ce nu colectează selectiv pot fi identificați și sancționați.

"Pe de altă parte, firmele de salubritate vor avea câteva obligații: vor veni cu niște propuneri de tarife diferențiate, pe categorii de deșeuri și vor avea obligația să distribuie saci personalizați asociațiilor de proprietari pe fracții. De asemenea, vor avea obligația să aibă patru mașini tipuri de mașini pentru cele patru tipuri de fracții, sau mașini aferente pentru ceea ce înseamnă colectarea selectivă. Vor avea obligația să pună pubele corespunzătoare la toate punctele gospodărești.

Pe altă parte, cetățenii au obligația de a colecta selectiv și a depune pe fracții. Evident că vom avea sistem de verificare, de control, pentru ca toți cei care nu respectă depunere conform prevederilor legale sau care depun în rampe clandestine să fie sancționați potrivit prevederilor legale", a adăugat edilul Clujului. 

Campania de informare a populației despre noua procedură de colectare a deșeurilor va fi lansată în martie. De-a lungul a patru luni, reprezentanții administrației locale vor purta discuții cu asociațiile de proprietari și cu locuitorii Clujului. 

"Noi vom face o campanie masivă de informare în perioada următoare, din martie până în iunie. Domnul manager Gheorghe Șurubaru este responsabil direct de acest proiect și domnul viceprimar Dan Tarcea coordonează.

Poliția Locală asigură cadrul de discuție cu asociațiile de proprietari, pentru a fi informați cetățenii și pentru a trece la un alt nivel de colectare selectivă. Este absolut benefic și sănătos; așa se întâmplă în lumea europeană din care aspirăm să facem parte. În consecință, ne vom implica cu tot ce înseamnă acest proiect", a mai spus Boc.

CITEȘTE ȘI: Cum fac clujenii colectare selectivă. Din 2019 primesc saci de gunoi cu cod de bare şi... amenzi

Comenteaza