Clujenii, pierzători pe linie. Italienii vor trece autostrada peste Someş

Clujenii, pierzători pe linie. Italienii vor trece autostrada peste Someş
Tirrena Scavi este câştigătoarea licitaţiei de aproape 6 milioane de euro pentru construcţia podului care va lega cele două tronsoane ale Autostrăzii Transilvania, Turda - Gilău şi Gilău - Nădăşel. În competiţie s-au înscris, fără succes, şi două firme clujene: Nord Conforest, deţinută de familia Aşchilean, şi Construcţii Napoca, a afaceristului cu probleme penale Ioan Bene.

"Contractul pentru finalizarea lucrărilor la Nodul Gilău și conexiunea dintre Secțiunea 2B cu Subsecțiunea 3A1 (Autostrada Brasov - Târgu-Mureş - Cluj - Oradea), a fost câștigat de ofertantul Tirrena Scavi Spa Italia, cu prețul de 25,9 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA)", a anunţat Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Italienii vor construi, de fapt, podul peste Someş, legând tronsonul Turda - Gilău de tronsonul Gilău - Nădăşel, care este gata, dar nu poate fi folosit tocmai pentru că nu era rezolvată traversarea râului.

"Rezultatul procedurii de atribuire a acestui contract a fost comunicat tuturor ofertanților în data de 23.06.2017. Semnarea contractului va fi posibilă după îndeplinirea termenelor legale privind formularea notificărilor prealabile și a contestațiilor", au precizat oficialii CNAIR.

La licitaţie au fost depuse şapte oferte, din partea asocierilor Copisa Constructora Pirenaica - Copisa Construcţii, Delta Con Dorohoi - Alveare Group Consorzio Stabile Italia, ICM SPA - Nord Conforest, Societatea Comercială De Construcţii Napoca - Ricciardello Construzioni - Aduro Impex şi din partea companiilor Implenia Baugesellschaft, Tirrena Scavi Spa Italia şi Viarom Construct.

Istoria acestui pod peste Someş este veche. El a fost inclus iniţial în lotul de autostradă pe care trebuia să-l facă Bechtel. Compania americană a început lucrul la pod, dar nu l-a terminat. În 2013 a fost reziliat contractul pe care Bechtel îl avea cu statul român.

Atunci când s-au licitat cei 8,7 km de autostradă dintre Gilău şi Nădăşel, în 2011, nu a fost cuprins şi acest pod în lucrare, pentru că la acel moment era în lucru la Bechtel, rezilierea contractului cu firma americană fiind făcută după finalizarea licitaţiei pentru tronsonul Gilău - Nădăşel.

În 2014 a mai fost o tentativă de realizare a acestui pod, dar ea a eşuat. Atunci a fost licitată proiectarea și execuția podului, care a fost, anulată însă pe motiv că ofertele ar fi fost neconforme. În 2015, s-a decis din nou scoaterea la licitație, doar pentru lucrările de execuție.

Lucrările la tronsonul Gilău - Nădăşelu au fost demarate în august 2014, fiind realizate de asocierea UMB Spedition - Tehnostrade. Costul se ridică la 59 de milioane de euro, iar finanţarea este asigurată doar de la bugetul de stat.

Amintim că, în luna mai 2017, sensul giratoriu al nodului Nădășelu a fost deschis circulaţiei auto.

Comenteaza