Clujul a fost împânzit de trotinete electrice, dar Boc spune răspicat: "Nu încurajez acest tip de transport”

Clujul a fost împânzit de trotinete electrice, dar Boc spune răspicat: "Nu încurajez acest tip de transport”

Tot mai mulți clujeni aleg ca metodă alternativă de transport trotineta electrică din pricina traficului aglomerat din orș. Din păcate, folosirea acestora nu este reglementată de lege, de aici și foarte multe accidente rutiere. Amintim că, miercuri, un copil a ajuns la spital. Pe parcursul anului, alți clujeni au fost răniți grav. 

Deși în primăvară edilul Clujului a fost la Bruxelles, la Comitetului European al Regiunilor, unde s-a fotografiat mergând pe o trotinetă electrică, iar apoi chiar la Smart Mobility Day în Cluj-Napoca, iar în oraș se așteaptă încă implementarea proiectului câștigător în cadrul procesului de bugetare participativă de sharing de trotinete, Emil Boc și-a schimbat părerea și spune că nu susține acest mijloc de transport până ce nu va fi reglementat prin lege. 

"Eu am spus foarte clar că nu încurajez acest tip de transport până când nu se reglementează legal. Nu pot să îl opresc. Nu e încadrat niecăieri. Dacă ai nevoie de cască, până la ce vârstă, pe unde, în ce condiții, prin lege. Eu personal nu l-am încurajat ca mijloc de transport alternativ, deși consider că poate reprezenta o soluție. Eu m-am uitat în UE, în Bruxelles, și trontineta e folosită ca ultima parte a unui traseu, de un km, 500 de metri, când ai venit cu autobuzul sau trenul și mai ai puțin până la destinație, de acolo ei trontineta să ajungi mai repede. Dar nu să faci trasee de 10-15 km. Sunt și orașe care au interzis complet trotineta", a declarat Emil Boc. 

La Senat a fost depus un proiect de lege care va reglementa circulația pe drumurile publice a trotinetelor electrice. Potrivit proiectului, trotinetele sunt definite ca vehicul cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă de construcție nu depășește 40 km/h și care este echipat cu motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 2kW. Posesorii acestora vor trebui să respecte aceleași reguli ca biciliștii, respectiv să se deplaseze doar pe banda dedicată acolo unde aceasta există, să poarte cască de protecție dacă au mai puțin de 18 ani.

Comenteaza