Clujul, albastru de sărbători. Cum au fost alese ornamentele festive şi ce sumă uriaşă a achitat Primăria

Clujul, albastru de sărbători. Cum au fost alese ornamentele festive şi ce sumă uriaşă a achitat Primăria
Municipalitatea clujeană s-a ocupat încă din luna septembrie de modul în care urma să arate oraşul în pragul sărbătorilor de iarnă. La momentul respectiv, firma responsabilă de iluminatul festiv a prezentat municipalităţii trei variante în care luminiţele festive ar fi putut fi amplasate, iar după mai multe discuţii şi analize, s-a ajuns la varianta aleasă, un cumul al propunerilor formulate.

Primăria Cluj-Napoca a cheltuit suma de 1.663.801,95 fără TVA, adică aproape 380.000 de euro, pentru iluminatul festiv din această iarnă. Culorile alese au fost albastru şi alb, iar nemulţumirile faţă de alegerea făcută nu au încetat să apară. Echipamentele şi ornamentele utilizate pentru pieţele din centrul oraşului sunt nou-nouţe, cele de anii trecuţi fiind folosite pentru restul arterelor.

De iluminatul ornamental se va ocupa în acest an asocierea Elba - Neon. "Conform acordului cadru încheiat în 2013, încheiem anual contracte subsecvente, iar 30% dintre echipamentele furnizate au design nou şi sunt utilizate, în special, pentru pieţele centrale", transmit reprezentanţii municipalităţii.

Conform caieului de sarcini, firma care a câştigat licitaţia pentru iluminatul festiv are obligaţia de a prezenta în luna septembrie un raport care să conţină trei variante de propuneri pentru decorarea oraşului de sărbători pentru străzile şi pieţele din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca şi cel puţin 10 variante de instalaţii pentru alte străzi din municipiu, folosind elemente decorative noi sau combinaţii de elemente noi cu altele deja existente. Fiecare propunere trebuia să fie însoţită de preţul realizării şi numărul de LED-uri necesar instalaţiei. Înainte de prezentarea propunerilor furnizorul va pune la dispoziţia beneficiarului toate cataloagele şi broşurile de care dispune cu elementele decorative utilizate în anul respectiv.

Toate cele trei variante prezentate Primăriei Cluj-Napoca au avut, în mare parte, combinaţii de lumini în culorile alb-albastru, iar varianta finală aleasă este un cumul din propunerile formulate de către Elba - Neon Lighting, firma care se ocupă cu acest aspect. (în galeria foto găsiţi ataşate cele 3 propuneri)

"În sezonul 2014-2015, elementele alese de catre municipalitate au fost un cumul rezultat din propunerile prezentate; mai mult produsele din acest an sunt în proporţie de 80% de concepţie noua aşa cum pot fi identificate în locaţiile stabilite. Celelalte produse, în proporţie de 10 % sunt identice cu cele din sezonul trecut, iar 10% din produse aparţin instituţiei (pentru acestea se plateşte montarea şi demontarea)", au precizat reprezentanţii direcţiei tehnice a Primăriei.

Totodată, municipalitatea colaborează cu mai multe firme din oraş în vederea decorării pentru sărbători, iar astfel, în unele zone luminiţele vor fi asigurate de către societăţi private. Instalaţiile luminoase vor fi pornite la începutul lunii decembrie.

În ceea ce priveşte iluminatul festiv din acest an, punctul de atracţie al Clujului îl reprezintă zona Unirii, unde este aplasată o instalaţie nouă: o cortină care învăluie întreaga piaţă. Preţul acesteia se ridică la nu mai puţin de 37.000 de euro, iat conform caietului de sarcini, cortina are amplasat, în mijlocul octogonului, un stâlp cu înălţimea minimă de 20 de metri, fixat la bază cu o fundaţie supraterană. Stâlpii laterali în număr de opt, au înălţimea minimă de cinci metri, iar fixarea acestora la bază este făcută cu fundaţie supraterană. Construcţia este proiectată şi executată pentru susţinerea a minim 200 de ghirlande luminoase fixate în vârful stâlpului cu suprafaţa netă expusă la vânt de 12 mp şi dispuse pe un perimetru de maxim 40x40 m.

Comenteaza