Video Clujul îi sare în cap ministrului Rafila: „Nu consideră prioritar proiectul Spitalului Pediatric Monobloc. Are o atitudine de neînțeles”

Clujul îi sare în cap ministrului Rafila: „Nu consideră prioritar proiectul Spitalului Pediatric Monobloc. Are o atitudine de neînțeles”
| Foto: forbes.ro

Cele două mari proiecte de sănătate ale Clujului, Spitalul Pediatric Monobloc din Borhanci și Centrul Integrat de Transplant, își așteaptă finanțarea pentru a putea fi demarate lucrările de construire. Din păcate, banii încă nu vin, iar proiectele stagnează.

După criticile primite de la liderul forului administrativ județean clujean, Alin Tișe, a venit rândul și consilierului județean PNL, Maria Forna, să spună că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, poartă o vină importantă în nefinanțarea viitorului Spital de Copii din Cluj.

Ne punem speranța că acest spital va fi finanțat prin Programul Operațional de Sănătate. Județul Cluj are două proiect mature și de importanță majoră. Din perspectivă personală, Spitalul Pediatric Monobloc este extrem de important. Recent am vizitat câteva secții ale Spitalului Județean de Copii și situația nu este cea mai bună. Multe secții funcționează în clădiri vechi de 100 de ani.

Din păcate, acest obiectiv nu este prioritar pentru Alexandru Rafila și ministerul Sănătății. Este o chestiune absolut regretabilă. Este nu doar o bilă neagră pentru ministerul Sănătății, ci cât și pentru relația între PSD și PNL la nivel național. Cred că acest obiectiv trebuie prioritizat, deoarece acest obiectiv ar deservi întreaga regiune, nu doar Clujul”, a afirmat, la ZIUA LIVE, Maria Forna.

Trebuie ca cei de la București să conștientizeze că, dacă acest spital se edifică la Cluj, nu se edifică nici pentru PNL, nici pentru un anumit lider liberal, ci se edifică pentru cetățeni. Roadele vor fi culese în primul rând de cei care își vor da avizul ca acest spital să se realizeze la Cluj. Din punctul meu de vedere, atitudinea domnului Rafila este de neînțeles. Dumnealui ar putea să-și dea acordul și avizul pentru construirea spitalului și să rămână în istorie ca fiind unul dintre cei mai importanți promotori ai obiectivului. Sperăm ca măcar unul dintre Spitalul Pediatric Monobloc și Centrul Integrat de Transplant să primească finanțare” - Forna

Spitalul Pediatric Monobloc 

Amintim, trei oferte au fost depuse în cadrul licitației pentru construirea Spitalului Monobloc Pediatric din Cluj-Napoca, proiect derulat de Consiliul Județean Cluj. Este vorba de un contract de peste 1 miliard de lei.

Primul spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică, va fi edificat pe un teren de cca. 17 hectare, în cartierul clujean Borhanci și va dispune de 515 paturi pentru spitalizare continuă, 30 de paturi aferente serviciului ATI și 51 de paturi pentru spitalizarea de zi.

Unitatea cu profil regional, care va fi și un model de bună practică în domeniul infrastructurii medicale mari, va fi un centru de excelență clinică și științifică, la cele mai înalte standarde europene, urmând să ofere un spectru larg și complex de servicii medicale destinate micuților pacienți.

Comenteaza