Clujul merge pe energia verde. Un nou parc fotovoltaic a primit aviz favorabil de la urbaniștii județului

Clujul merge pe energia verde. Un nou parc fotovoltaic a primit aviz favorabil de la urbaniștii județului
| Foto: moneybuzz.ro

Urbaniștii județului Cluj au oferit, joi, un aviz favorabil construirii unui parc fotovoltaic pe raza comunei Săvădisla. Este cel de-al treilea proiect de acest tip aprobat în ultimele două luni în județ.

Proiectul, denumit „STUDIU DE OPORTUNITATE PENTRU ,,CONSTRUIRE CENTRALĂ ȘI PARC FOTOVOLTAIC ȘI BRANȘARE LA REȚEAUA ELECTRICĂ LEA 220‘’, a fost pe ordinea de zi în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) a județului Cluj, de joi, 28 iulie 2022.

Beneficiarul investiției este Asociația Composesoratului Iusuri Vălișoara, firmă înființată în 2005, cu sediul în Cluj-Napoca.

„Este vorba de un parc fotovoltaic pe raza comunei Săvădisla, în partea de Est. Amplasamentul se află între localitățile Turda, Cluj-Napoca, Gilău și în apropierea A3. Suprafața este de 136 ha, toate UTR-urile având fucțiunea de pășune. Prin acest PUZ ne dorim să realizăm un parc fotovltaic în sistem dual. Toate panourile vor fi pe cadre metalice ancorate în pământ, iar oricând se poate demonta acest parc. Nu necesită fundații de beton. Scopul parcului în sistem dual este atât producerea de energie din resurse regenerabile, dar și păstrarea pășunilor”, a explicat arhitectul Adi Mîzgan, care a prezentat proiectul.

Potrivit documentației, parcul fotovoltaic este format din amplasarea panourilor fotovoltaice pe structuri metalice fără fundații din betonși echipamente precum convertoare, invertoare si transformatoare. Acestea din urmă vor avea nevoie de fundații din beton și vor fi incluse în calculul POT.

De asemenea, pe lângă echipamente, terenul va fi ocupat și cu un centru de comandă și mentenanță, format din container de comandă, container de odihnă, container de supraveghere, toaletă ecologică, garaj, autovehicule de mentenanță și patrulare, depozit unelte și piese de schimb, etc.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, care prezidează ședința de urbanism, a precizat că susține astfel de proiecte și a propus un aviz favorabil. „Susțin si eu edificarea de astfel de parcuri în Cluj. Cred că trebuie încurajat ideea de a produce energie verde. Proiectele de genul trebuie încurajate”, a afirmat liderul forului administrativ județean.

Comenteaza