Clujul obţine câştig de cauză în lupta cu Aeroportul Mureş

Clujul obţine câştig de cauză în lupta cu Aeroportul Mureş
Consiliul Judeţean Cluj şi Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca au avut dreptate, în mare parte, cu privire la modul neconcurenţial prin care Aeroportul din Mureş a beneficiat de sprijin financiar de la stat. Tribunalul Neamţ a dispus anularea, în parte, a hotărârii prin care administraţia judeţeană Mureş a acordat aeroportului finanţare în vederea sprijinirii unor activităţi de zbor pentru o anumită companie aeriană privată.

Disputa dintre Aeroportul Cluj şi cel din Mureş a început acum mai bine de un an. Reprezentanţii aeroportului clujean cât şi cei ai Consiliului Judeţean Cluj au semnalat faptul că majoritatea companiilor aeriene sunt atrase pe Aeroportul din Mureş de tarifele aeroportuare foarte joase. Cu toate că în genere costurile aeroportuare se învârt în jurul sumelor de 12-14 euro/pasager (bani pe care companiile au obligaţia să-i achite către aeroporturi), numai în Mureş aceste tarife au ajuns să nu depăşească suma de 1 euro pe pasager. Liderii de la Cluj au descoperit că Aeroportul Mureş se comportă neconcurenţial, dat fiind faptul că deşi practica aceste tarife foarte joase, reuşea totodată să-şi asigure şi funcţionalitatea. Acest lucru era posibil datorită sprijinului financiar pe care îl acorda Consiliul Judeţean Mureş.

Instituţia a emis o hotărâre de consiliu prin care a prevăzut acoperirea unor costuri de operare, astfel încât companiile aeriene să fie interesate să zboare de la Mureş. Aşa se face că după mai multe intervenţii ale administraţiei clujene care nu au avut nici o finalitate, s-a luat decizia ca sindicatul de la nivelul Aeroportului Internaţionl Cluj-Napoca să se adreseze instanţei. Tribunalul Neamţ a decis astfel să anuleze decizia Consiliul Judeţean Mureş prin care s-a asigurat finanţarea aeroportului. Mai exact, prin sentinţa Tribunalului Neamţ au fost anulate punctele f) şi g) ale Art. 1, alin (2) din HCJ Mureş nr. 107/18.08.2011 privind încredinţarea serviciului de interes economic general R.A. Aeroportul „Transilvania" Târgu-Mureş, care prevăd faptul că „prelucrarea zborurilor cu aeronave scutite, conform legii, de la plata tarifelor aeroportuare, inclusiv a pasagerilor acestor aeronave", respectiv „achiziţia şi întreţinerea echipamentelor specifice necesare deservirii la sol a aeronavelor scutite, conform legii, de la plata tarifelor aeroportuare" sunt activităţi care reprezintă servicii de interes economic general.
Totodată, instanţa din Neamţ a mai obligat Consiliul Judeţean Mureş la plata sumei de 8.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. "Decizia de anulare, în parte, a prevederilor HCJ Mureş nr. 107/18.08.2011, confirmă faptul că activităţile de finanţare, atât a echipamentelor, cât şi a serviciilor de deservire la sol a zborurilor comerciale pe Aeroportul din Târgu-Mureş au fost întreprinse în mod ilegal, din banii publici ai judeţului Mureş, fapt care a condus la o distorsionare semnificativă a competiţiei cu celelalte aeroporturi din regiune, îndeosebi cu Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca", a transmis preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

 

Comenteaza