Video Clujul, păgubit de 35 de milioane de euro de guvern. Tișe: "Singura explicație este că statul nu are bani"

Clujul, păgubit de 35 de milioane de euro de guvern. Tișe: "Singura explicație este că statul nu are bani"
Alin Tişe | Foto: facebook.com/AlinTise

Consiliul Județean (CJ) Cluj va suporta din bugetul propriu suma de 35 de milioane de euro pentru plata cheltuielilor cu protecția socială și a indemnizațiilor pentru persoanele cu dizabilități, finanțate până anul acesta de la bugetul central.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Alin Tișe, trage un semnal de alarmă legat de bugetul pe 2019, care "aduce grave prejudicii" autorităților județene și locale, nevoite să reducă fondurile pentru investiții și să direcționeze sume importante pentru protecția socială și indemnizațiile persoanelor cu handicap. Ministerul de Finanţe nu a alocat, în proiectul de buget, fonduri pentru persoanele cu dizabilităţi, cheltuielile aferente devenind responsabilitatea primăriilor și consiliilor județene.

"Prin legea bugetului de stat, în sarcina consiliilor judeţene cade sarcina de a plăti în integralitate tot ceea ce înseamnă personal neclerical, centre de protecție a copilului, centre pentru persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora, de asemenea tot ce înseamnă copii cu dizabilități și persoane vârstnice. Acest lucru presupune un efort bugetar consistent. Noi am primit, la nivelul CJ Cluj, această atribuție în plus fără să primim și resursă financiară în plus. Asta înseamnă că vom lua bani de la alt capitol, de la investiții, spre exemplu, și îi vom redirecționa către protecție socială și persoanele cu dizabilități. Suma de 35 de milioane de euro nu va mai fi primită de la bugetul central ca și suplimentare la bugetul județului", a declarat Alin Tișe în emisiunea ZIUA LIVE.

Explicația este una și simplă: lipsa banilor de la bugetul central. "În momentul în care delegi sarcinile către primării și către consilii județene, dar nu dai resursă bugetară suplimentară, există o singură explicație: că statul nu mai are bani să acopere în continuare aceste cheltuieli", explică Alin Tișe.

Președintele CJ Cluj susține că, din fericire, investițiile în infrastructură rutieră și spitalicească vor putea fi susținute în 2019 din fondurile europene câștigate de județ, prin finanțare retroactivă a proiectelor. La finalul anului 2018, CJ Cluj a primit suma de 250 de milioane de euro bani europeni.

"Bugetul de investiții al CJ Cluj a fost, în 2018, de aproximativ 25 de milioane de euro, la care mai adăugăm banii câștigați pe proiecte europene, încă 250 de milioane de euro. Consiliul Județean Cluj are marele avantaj că a câștigat anul trecut proiecte europene consistente și mare parte din investițiile pe care le vom face anul acesta în infrastructură, atât în spitale, cât și în drumuri, vor fi în principal din acești bani europeni", a declarat Tișe.

Județului Cluj ar putea să aibă buget pentru 2019 doar în luna aprilie, din cauza întârzierilor cu adoptarea bugetului naţional. Până atunci, proiectele de investiții la nivel județean sunt blocate.

"Este inadmisibil să fim deja în luna februarie și să nu avem un buget. Nu este prima dată, însă este extrem de grav că se perpetuează această practică, deoarece noi nu vom avea buget la nivelul județelor sau a primăriilor până în martie, poate aprilie", a conchis Tișe.

Comenteaza