Clujul, primul județ din țară cu microbuze electrice pentru elevii din toate comunele. Tișe: „Toți copiii să aibă șanse egale”

Clujul, primul județ din țară cu microbuze electrice pentru elevii din toate comunele. Tișe: „Toți copiii să aibă șanse egale”

Conducerea Consiliului Județean Cluj își propune să achiziționeze microbuze electrice pentru toate UAT-urile din județ.

Forul administrativ județean clujean a aprobat, în ședința extraordinară de vineri, 15 martie 2024, proiectul de hotărâre pentru modificarea Hotărârii CJ Cluj nr. 170 din 10 septembrie 2023 privind aprobarea proiectului „Microbuze electrice pentru elevii din județul Cluj în cadrul Programului Administrației Fondului pentru Mediu”.

Este vorba de achiziționarea a 25 de microbuze școlare electrice, care se adaugă altor 34, cu o capacitate de 16+1 locuri, ce au fost obținute deja de Consiliul Județean Cluj prin Planul Național de Redresare și Reziliență. 

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, susține că își dorește ca toate comunele din județ să dețină microbuze electrice.

E vorba despre o investiție în infrastructura școlară. Pe lângă drumuri, apă, canalizare, iată că ne ocupăm și de susținerea primăriilor pentru a-și renova, reabilita școlile, dar, de această dată, e vorba despre achiziționarea a 25 de microbuze școlare electrice, în prima fază, urmând apoi să fie cumpărate încă 35 de astfel de microbuze.

Ne dorim ca toate comunele din județ să aibă microbuze electrice. De fapt, urmărim prin acest proiect, să creăm copiilor o egalitate de șanse și, totodată, o reducere a disparităților între zona rurală și cea urbană. Astăzi, sunt copii care pot să meargă la școală în centrul de comună, aceasta fiind la o distanță rezonabilă, dar sunt și situații în care, pentru a ajunge în centrul de comună, trebuie să facă un efort deosebit părinții și de multe ori abandonează școala, pentru că nu pot ajunge.

Prin aceste dotări, primăriile vor primi gratuit microbuze, fără să facă niciun efort financiar. O să acoperim toate comunele unde e nevoie de astfel de microbuze, pentru că sunt primării care au deja microbuze cumpărate pe alte proiecte, în trecut. Vom acoperi toată nevoia pe acest județ”, a afirmat, la un post local de radio, Alin Tișe.

Comunele clujene care au încheiat acroduri cu Consiliul Județean pentru microbuzele electrice sunt: Chiuiești, Sînpaul, Cămărașu, Poieni, Cășeiu, Mărișel, Iara, Beliș, Căpușu Mare, Măguri-Răcătău, Așchileu, Negreni, Mănăstireni, Rîșca, Aluniș, Vad, Mociu, Căianu, Băișoara, Ciurila, Luna, Ciucea, Sic, Aghireșu, Chinteni, Izvoru Crișului, Cojocna, Tureni, Iclod, Frata, Geaca, Mihai Viteazu, Săcuieu, Moldovenești.

Comenteaza