Clujul, primul oraş din ţară care va elibera documente de urbanism in format electronic

Clujul, primul oraş din ţară care va elibera documente de urbanism in format electronic
Din aprilie, Primăria Cluj-Napoca va deveni prima din România care va elibera documente de urbanism în format electronic.

Din 4 aprilie, Primaria Cluj-Napoca va fi prima din ţară care va emite documentele de urbanism în format electronic, astfel că cetăţeanul nu va mai fi nevoit să se deplaseze la ghişeele Primăriei, a declarat, joi, primarul Emil Boc, la conferinţa despre economia digitală, organizată în cadrul Cluj Innovation Days.

„Nu putem să depăşim Bucureştiul la populaţie, dar putem fi pe primul loc la calitatea vieţii, adică infrastructură, sănătate, siguranţa cetăţeanului. Clujul este un oraş al inovării, în concordanţă cu conceptul de Smart City pe care îl promovăm. Aici se pot programa online căsătoriile, divorţurile, se pot plăti pe internet impozitele, amenzile, iar din 4 aprilie vom fi primii care vom emite documentele de urbanism în format electronic. 

Lucrăm la o aplicaţie prin care să fie redat orarul mijloacelor de transport în comun şi conexiunile care pot fi realizate, şi la alta cu evenimentele din oraş, ale instituţiilor publice şi ale altor organizatori, de unde să se poată cumpăra bilete la film, teatru sau operă. Aplicaţia Cluj Parking, ce permite vizualizarea pe telefon a locurilor existente în parcările cu barieră, avea 2.674 de utilizatori pe Android şi 1.753 pe iOS după trei săptămâni, iar My Cluj, pentru sesizările făcute de cetăţeni, 1.879 de utilizatori pe Android şi 1.269 pe iOS, după numai o săptămână.

În schimb, doar 22.383 de cetăţeni şi-au plătit taxele şi impozitele pe internet şi puţini prin scanarea codului QR de pe înştiinţările primite acasă, faţă de 154.557 la ghişee; oamenii nu cred încă în faptul că o plată se face efectiv în acest mod. Sesizări mai puţine se fac online pentru maşini abandonate, cerşetori, rampe clandestine, şi mai mult telefonic. Marea noastră provocare o constituie traficul, pentru care trebuie să găsim cele mai bune soluţii, însă primul lucru pe care să îl conştientizăm este că nu e nevoie să ajungem toţi cu maşina până la poarta universităţii sau a şcolii", consideră primarul Clujului, Emil Boc.

Forumul regional Cluj Innovation Days, organizat de Cluj IT Cluster la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor în perioada 30-31 martie urmăreşte consolidarea comunităţii IT şi facilitarea interacţiunii cu parteneri de afaceri şi sectorul public. Tema din 2017 este economia digitală, ediţiile trecute vizând medicina digitală şi administraţia digitală.

 

Comenteaza