Clujul s-a umplut de zebre roşii. Crezi că este o idee bună?

Clujul s-a umplut de zebre roşii. Crezi că este o idee bună?
Primăria Cluj-Napoca a început să suprasemnalizeze trecerile de pietoni din oraş ca să evite accidentele rutiere cu morţi de tipul celor petrecute.
Luna octombrie va fi consacrată prevenirii accidentelor rutiere grave în care sunt implicaţi pietoni. Primăria Cluj-Napoca pregăteşte lansarea campaniei “Stop accidentelor rutiere!”.

“Campania va fi derulată prin semnalizări suplimentare la trecerile de pietoni, prin indicatoare rutiere de informare şi avertizare şi prin marcaje rutiere”, a informat Biroul de presă al Primăriei Cluj-Napoca. Oficialii Biroului de Siguranţă a Circulaţiei au optat pentru colorarea stridentă a trecerilor de pietoni, marcajele fiind realizate în urma consultărilor cu Poliţia Rutieră.

“S-a ţinut cont de evenimentele rutiere petrecute pe aceste treceri sau de localizarea lor”, mai spun reprezentanţii primăriei. Deocamdată, trecerile de pietoni unde au fost executate marcaje (dungi albe pe fundal roşu) sunt localizate pe strada Al. Vlahuţă – zona Liceului “Onisifor Ghibu”, Calea Dorobanţilor - la intersecţia cu str. Piteşti şi la intersecţia cu str. Aurel Suciu, str. Coşbuc - la intersecţia cu str. Deva, str. Frunzişului, Calea Moţilor - la intersecţia cu str. Moldovei, str. Corneliu Coposu - la intersecţia cu str. Bumbeşti şi str. Donath - la intersecţia cu str. Ţibleşului. Trecerile vopsite cu roşu sunt cu precădere poziţionate în zonele cu vizibilitate redusă şi acolo unde există unităţi de învăţământ în apropiere. “Deocamdată ştim doar că vom proceda în acelaşi fel şi în alte locaţii, dar nu ştim când şi unde. Se va stabili”, au adăugat reprezentaţii Biroului de presă al municipalităţii.

“E un program mai amplu derulat de municipalitate în colaborare cu Serviciul Poliţiei Rutiere (SPR), menit să marcheze «Săptămâna siguranţei rutiere», care se desfăşoară la nivel european”, a declarat inspectorul principal Sorin Precup, purtătorul de cuvânt al SPR Cluj. Pe lângă trecerile de pietoni, autorităţile vor mai amplasa în trafic bannere şi indicatoare suplimentare care să atragă atenţia şoferilor asupra pietonilor. Manifestările dedicate «Săptămânii siguranţei rutiere» au loc în perioada 17-24 octombrie.

Cu precădere în luna august şi la începutul lunii septembrie, o serie de accidente grave, cu răniţi sau decedaţi, petrecute pe trecerile de pietoni din Cluj-Napoca au alertat poliţia. În ciuda semnalizărilor existente şi a prevederilor legale, numărul accidentelor mortale a crescut. Doar în 2010, cinci persoane şi-au pierdut viaţa pe trecerile de pietoni din Cluj-Napoca, iar alte 20 au fost rănite grav, accidentate în 21 de “puncte nevralgice” din oraş.

Cele mai problematice treceri de pietoni, unde se petrec frecvent incidente în trafic, sunt situate, potrivit informaţiilor oferite de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj, în zona Bulevardului Nicolae Titulescu, a Căii Dorobanţilor şi a străzii Locomotivei, pe Calea Turzii, Bulevardul 1 Decembrie 1918, străzile Mirăslău, Frunzişului şi Bucium, unde pietonii au fost accidentaţi mortal, dar şi pe străzile Bucureşti intersecţie cu Iazului, Decebal colţ cu strada Cloşca, Bulevardul Muncii, strada Alexandru Vlahuţă, Bulevardul Clinicilor, Fântânele, Traian Vuia, Tarniţa, Unirii, Observatorului, Dorobanţilor colţ cu Aleea Bibliotecii, Primăverii colţ cu Răvaşului, Aleea Gârbău, precum şi pe Calea Baciului, unde pietonii au fost accidentaţi grav.

“Să evităm pierderea de vieţi omeneşti”

Clujenii au sesizat suprasemnalizarea trecerilor de pietoni şi au propus municipalităţii, pe site-ul domnuleprimar.ro, şi alte soluţii: “Acum câteva zile am prins exact momentul când se dădea cu material roşu printre zebrele trecerilor de pietoni cu problemă de pe Dorobanţilor. M-am bucurat foarte tare şi sper sincer să se continue lucrul în aceste sens şi să fie folosite toate metodele cunoscute pentru suprasemnalizarea şi securizarea trecerilor de pietoni cu probleme (şi nu doar) din Cluj-Napoca, înainte să se întâmple alte nenorociri şi pierderi de vieţi omeneşti”, i-a scris primarului Andrei Cosmovici. Acesta a postat pe site şi o altă variantă, adoptată de autorităţile din Bucureşti: semnale intermitente luminoase, montate de-o parte şi de alta a zebrelor.

Comenteaza