Clujul va avea o pasarelă nouă peste Someş. Cea veche va fi transformată în monument istoric

Clujul va avea o pasarelă nouă peste Someş. Cea veche va fi transformată în monument istoric
Pasarela care leagă cartierele Grigorescu şi Plopilor are o vechime de 82 de ani, iar stadiul ei de degradare începe să avanseze. Tocmai de aceea, Primăria municipiului Cluj-Napoca pregăteşte construirea unei noi pasarele pentru a facilita accesul pietonilor clujeni.

Având în vedere situația pasaralei și faptul că aceasta este folosită zilnic de mii de clujeni, Primăria municipiului Cluj-Napoca a luat la cunostință problema și pregătește acum modernizarea zonei și construirea unei noi pasarele. Podul a fost construit în anul 1932 și montat la gară, cu scopul de a asigura circulația peste calea ferată. În anul 1973, după constuirea pasajului subteran, podul a fost mutat și reconstruit în cartierul Grigorescu.

În şedinţa de marţi a Consiliului Local a fost aprobată trecerea din domeniul public în domeniul prival al Primăriei, a pasarelei peste Someş, care face legătura între cartiere Plopilor şi Grigorescu, fiind situată în imediata apropiere a parcului "Iuliu Haţieganu".

În urma expertizei tehnice realizate la cererea Primăriei municipiului Cluj-Napoca, a fost stabilit faptul că structura de rezistenţă şi calea de circulaţie prezintă degradări avansate şi numeroase deficienţe din punct de vedere al funcţionalităţii. Astfel, s-a decis construirea unei noi pasarele. Până la terminarea lucrărilor la noua construcţie, traficul pietonal se va desfăşura pe pasarela deja existentă. Odată finalizate acestea, vechea pasarelă va fi dezafectată şi scoasă din uz, însă nu va fi distrusă, asigură Emil Boc.

"Este o pasarelă cu importanţă de monument istoric şi vreau să îi asigur pe toţi cei interesaţi că ea va fi păstrată şi cu un proiect al ordinului arhitecţilor se va reface sau se va construi un aşa zis pod al nemţilor undeva pe lângă Casa Tranzit care să lege Cetăţuia şi care să repună în valoare dimensiunea istorică a oraşului. Acest proiect va fi cel mai probabil anul viitor, ]ntrucât întâi trebuie finalizate lucrările pentru noua pasarelă", precizează primarul Emil Boc

Valoarea totală a investitiei, fără TVA, se ridică la suma de aproape 3 milioane de lei. Lucrările pentru noua pasarelă aşteaptă să fie derulate în cel mai scurt timp, iar proiectul se află în licitaţie.

Comenteaza