Video Colectare selectivă la Cluj! Accesul la pubele, pe bază de cartelă

Colectare selectivă la Cluj!  Accesul la pubele, pe bază de cartelă

Începând de la 1 iulie 2019, la Cluj-Napoca se va implementa colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții: deșeuri reziduale, hârtie/carton, plastic/metal și sticlă. Ca să evite situațiile neplăcute, municipalitatea încearcă să găsească cea mai bună soluție de a gestiona acest nou sistem. 

Proiect pilot pentru 50 de puncte gospodărești 

Consilierii locali au adoptat, în ședința din 18 iunie 2019, proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 191 din 2009 (buna gospodărire a municipiului Cluj-Napoca). Edilul Emil Boc a explicat cum se va face accesul la punctele gospodărești dotate cu 4 pubele pentru colectarea selectivă. 

“Am deschis un proiect pilot pe direcția aceasta. Avem peste 50 de puncte gospodărești în 2 cartiere din oraș, unde încercăm să vedem cum va funcționa și acest sistem, care este foarte costisitor, dar care este de viitor. Adică, ca fiecare cetățean care locuiește la bloc să aibă o cartelă cu care închide și deschide și are o responsabilitate decisă a celuia care depune și selecteză. Până atunci am stabilit ca fiecare punct gospodăresc să fie dotat cu 4 pubele pe culori diferite, pe care să le ridice mașinile de gunoi la graficul stabilit și să fie închise. Adică să aibă acces cu cheie doar cei care locuiesc în blocul respectiv. Etapa viitoare este cu cartelă. Vrem să vedem cum funcționează, care sunt costurile. După acest proiect pilot ne putem face un calcul pentru întreg orașul, cât este intervalul de timp, ce sume trebuie să fie alocate. Pentru acest program pilot procedurile sunt plecate spre SEAP”, a declarat edilul Emil Boc, în cadrul ședinței forului local administrativ. 

 

În cartierele de blocuri (la asociațiile de proprietari) colectarea selectivă a deșeurilor se va face în recipienți de plastic colorați specific pentru fiecare fracție, amplasați la punctele de colectare. În ceea ce privește gospodăriile individuale (case), colectarea selectivă a deșeurilor se va face în saci de plastic colorați specific pentru fiecare fracție, furnizați în mod gratuit de operatorul de salubritate.  Deșeurile reziduale se vor colecta în pubela furnizată de operator.

Culorile specifice pentru pubele, respectiv saci menajeri pentru fiecare fracție sunt: 

- deșeuri reziduale: negru;
- plastic/metal: galben; 
- hârtie/carton: albastru;
- sticlă: verde.

Plăteși cât arunci! Cu cât se scumpește factura la gunoi 

Colectarea selectivă scumpește factura la gunoi. Creşterea tarifelor de la 7,18 lei/persoană (cu TVA) la 9,88 lei/persoană (cu TVA), respectiv de la 45,11 lei/mc la 61,82 lei/mc la agenţii economici se datorează creșterii consumului de combustibil, respectiv a celui de lubrifianți și piese de schimb, datorită creșterii frecvenței de colectare cauzată de necesitatea introducerii colectării pe patru fracții.

În prezent sunt în medie două containere de 1,1 mc destinate colectării fracției umede. Prin implementarea colectării pe patru fracții, punctele de colectare vor trebui să fie dotate cu patru containere, trei pentru reciclabil și unul pentru fracția umedă.

Amenzi usturătoare pentru clujenii care aruncă gunoiul la vecini

Clujenii care vor arunca gunoiul la alte puncte gospodărești decât cele unde sunt arondați vor fi aspru sancţionaţi. Potrivit proiectului de hotărâre provind modificarea regulamentului local de bună gospodărire a municipiului, lansat în dezbatere publică la Cluj, cuantumul sancțiunilor prevăzute pentru persoanele depistate că aruncă gunoiul în alte locuri decât cele unde sunt arondați vor fi de 1.000-2.500 de lei. De subliniat este că, într-o primă fază, municipalitatea va merge pe prevenție și informare, după care va trece la sancțiuni. 

 

Comenteaza