Colectare selectivă / Programul de ridicare pe fracții, pe site-ul Primăriei Cluj

Colectare selectivă / Programul de ridicare pe fracții, pe site-ul Primăriei Cluj

Începând de la 1 iulie 2019, la Cluj-Napoca se va implementa colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții: deșeuri reziduale, hârtie/carton, plastic/metal, sticlă 

"Începând de săptămâna viitoare, pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca vor putea fi consultate zilele și intervalele în care se ridică fiecare fracție, pentru fiecare din cele patru categorii de deșeuri fiind utilizate mașini de salubritate dedicate", a declarat viceprimarul Dan Tarcea, la un post de radio local. 

În cartierele de blocuri (la asociațiile de proprietari) colectarea selectivă a deșeurilor se va face în recipienți de plastic colorați specific pentru fiecare fracție, amplasați la punctele de colectare.

În ceea ce privește gospodăriile individuale (case), colectarea selectivă a deșeurilor se va face în saci de plastic colorați specific pentru fiecare fracție, furnizați în mod gratuit de operatorul de salubritate. 
Deșeurile reziduale se vor colecta în pubela furnizată de operator.

Culorile specifice pentru pubele, respectiv saci menajeri pentru fiecare fracție sunt: 

- deșeuri reziduale: negru;
- plastic/metal: galben; 
- hârtie/carton: albastru;
- sticlă: verde.

Detalii despre modul în care se va face colectarea deșeurilor începând cu 1 iulie 2019 găsiți AICI!

Plăteși cât arunci! Cu cât se scumpește factura la gunoi 

Colectarea selectivă scumpește factura la gunoi. Creşterea tarifelor de la 7,18 lei/persoană (cu TVA) la 9,88 lei/persoană (cu TVA), respectiv de la 45,11 lei/mc la 61,82 lei/mc la agenţii economici se datorează creșterii consumului de combustibil, respectiv a celui de lubrifianți și piese de schimb, datorită creșterii frecvenței de colectare cauzată de necesitatea introducerii colectării pe patru fracții.

În prezent sunt în medie două containere de 1,1 mc destinate colectării fracției umede. Prin implementarea colectării pe patru fracții, punctele de colectare vor trebui să fie dotate cu patru containere, trei pentru reciclabil și unul pentru fracția umedă.

Amenzi usturătoare pentru clujenii care aruncă gunoiul la vecini

Clujenii care vor arunca gunoiul la alte puncte gospodărești decât cele unde sunt arondați vor fi aspru sancţionaţi. Potrivit proiectului de hotărâre provind modificarea regulamentului local de bună gospodărire a municipiului, lansat în dezbatere publică la Cluj, cuantumul sancțiunilor prevăzute pentru persoanele depistate că aruncă gunoiul în alte locuri decât cele unde sunt arondați vor fi de 1.000-2.500 de lei. De subliniat este că, într-o primă fază, municipalitatea va merge pe prevenție și informare, după care va trece la sancțiuni. 

Comenteaza