Computer tomograf de ultimă generaţie, la Spitalul Clinic Judeţean de Boli Infecţioase GALERIE FOTO

Computer tomograf de ultimă generaţie, la Spitalul Clinic Judeţean de Boli Infecţioase GALERIE FOTO
La Ambulatorul Integrat al Spitalul Clinic Judeţean de Boli Infecţioase Cluj-Napoca a fost inaugurat un computer tomograf de ultimă generaţie. Aparatul va permite o mai bună diagnosticare a pacienţilor.

Noul aparat medical va genera beneficii multiple, contribuind la scurtarea semnificativă a duratei de scanare a pacientului şi vizualizând mult mai bine anumite tipuri de leziuni. De asemenea, costurile pentru investigaţiile standard vor fi mult mai reduse comparativ cu examinarea tip RMN. Un procent semnificativ, de peste 10% dintre pacienţii acestui spital, vor putea beneficia de servicii medicale de înaltă performanţă.

„Noul tomograf care, începând de astăzi, va fi pus la dispoziţia pacienţilor, constituie o investiţie mai mult decât necesară şi utilă şi care vine în beneficiul direct al cetăţeanului. Numai când eşti în suferinţă înţelegi cu adevărat valoarea inestimabilă a unui aparat de acest fel, mult mai performant, cu costuri infinit mai scăzute decât examinarea cu rezonanţă magnetică dar şi cu rezultate mult mai bune", a declarat Mihai Seplecan, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, instituţie în subordinea căreia se află spitalul. 

Acest model de CT va contribui la reducerea semnificativă a dozei de iradiere pentru pacient cu circa 30-40%, calitatea imaginilor fiind însă păstrată. Totodată, aparatul este unul "eco-friendly" prin prisma consumului reduse de energie, de până la 40% comparativ cu CT-urile vechi.

Dotarea spitalului cu noul aparat de scanare corporală a fost posibilă ca urmare a adoptării hotărârii CJ Cluj nr. 33 din 12 februarie 2015, forul administrativ al judeţului alocând 968.000 de lei pentru achiziţionarea sa. Această sumă s-a adăugat avansului de 100.000 de lei alocat în cursul anului trecut.

„După ce la începutul acestei luni am iniţiat şi promovat un proiect de hotărâre de consiliu judeţean în vederea finanţării cu suma de 1.400.000 de lei a achiziţionării unui sistem de mamografie direct digitală, a unui ecograf multidisciplinar de înaltă performanţă şi a unui spectometru de masă BIOTYPER pentru acest spital, iată că astăzi am dat în folosinţă o altă investiţie medicală extrem de importantă la Spitalului de Boli Infecţioase.

Având în vedere utilitatea incontestabilă a acestui aparat, vom încerca să găsim soluţia care să ne permită utilizarea lui cât mai intensivă, şapte zile din şapte, dacă se va putea. În ceea ce mă priveşte, voi sprijini continuarea şi chiar intensificarea acestui program de investiţii în aparatură medicală de ultimă generaţie, preocuparea pentru pacient şi pentru actul medical având o importanţă aparte în activitatea forului administrativ judeţean", a declarat Horaţiu Cătărig, vicepreşedinte CJ Cluj şi responsabil de coordonarea activităţii spitalului de Boli Infecţioase.

Importanta investiţiei este cu atât mai mare cu cât Ambulatoriul Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj din str. Moţilor nr. 19, având o structură cu peste 20 de specialităţi clinice, se adresează tuturor categoriilor de pacienţi şi, în special, celor cu venituri reduse, atât din judeţul Cluj cât şi din întreaga regiune. În ultimii cinci ani, acestei unităţi medicale i s-au adresat zilnic între 900 şi 1000 de persoane.

Comenteaza