Video Comuna din Cluj unde e imposibil să-ţi vizitezi vecinul de peste drum

Să ieși din Tureni pe drumul național este o adevărată aventură și una nu lipsită de adrenalină.

Tureniul, principala comună care separă Cluj-Napoca de Turda, este o localitate divizată efectiv în două, din cauza separatoarelor de sârmă și din beton prost gândite și care fac trecerea de pe o parte pe alta a drumului național aproape imposibilă.

Cu toate că neplăcerile localnicilor au fost, în repetate rânduri, semnalate către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), sesizările au rămas și până acum fără nicio soluționare, spre nemulțumirea locuitorilor comunei.

O aventură să te încadrezi pe bandă

Să ieși din Tureni pe drumul național este o adevărată aventură și una nu lipsită de adrenalină, din moment ce abia poți vedea ceva de separatoarele din sârmă montate fix în mijlocul drumului.  

Fie că alegi să mergi la dreapta, adică spre Turda, fie că vrei să te întorci la Cluj, proasta poziționare a separatoarelor reduce la minim vizibilitate în zonă, astfel încât șoferii mai mult intuiesc dacă vine sau nu vreo mașină pentru a  se putea angaja pe bandă.

Situația a fost semnalizată de primărie în repetate rânduri celor de la CNAIR, însă fără nicio finalitate, reprezentanții administrației locale primind drept răspuns un sec ”nu se poate.”

”Noi am cerut desfiinţarea gardurilor, ceea ce au zis că nu se poate face, pentru că este proiect european. Măcar să se reducă din înălțime, pentru că cele mai multe accidente au loc din cauza lipsei de vizibilitate.  Când se iese și când se intră de pe E60 înspre localitate nu văd șoferii traficul din cauza gardului prea înalt.

Dacă te deplasezi dinspre Turda și vrei să faci stânga, spre Tureni, nu se vede aproape deloc dacă vin sau nu mașini dinspre Cluj, chiar de curând, în urmă cu câteva zile, existând în localitate un accident din aceste motive” a declarat viceprimarul comunei Tureni, Ileana Colosvari.

Vrei nu vrei, vizitezi Turda

Locuitorii comunei Tureni trebuie să fie foarte atenți atunci când pornesc la drum, și asta nu doar din pricina pericolelor rutiere care îi așteaptă chiar la iesirea pe drumul principal. Cu doar o ieșire spre Cluj, care deservește comuna și drept cale de acces spre localitate, este un calvar să uiți ceva sau să trebuiască să te întorci din drum din vreun motiv.

Asta dacă alegi să faci dreapta la drumul principal, pentru că va trebui să vizitezi și Turda, din moment ce până acolo efectiv nu ai unde să întorci. Separatoarele de beton care își fac apariția imediat la ieșirea din Tureni, fac ca răzgânditul să nu fie o opțiune, șoferii fiind nevoiți să conducă cel puțin 10 km până la magazinul Profi din centrul Turzii, acolo fiind cel mai apropiat sens giratoriu la care să se poată intoarce.

Cum separatoarele din beton nu sunt segmentate în niciun loc, situația devine și mai gravă pentru locuitorii comunei care vor să-și lucreze pământurile aflate pe partea ”greșită” a drumului.

”Ne-au promis ca fac sens giratoriu pe Dabăgău pentru utilajele agricole, într-o zonă cu bună vizibilitate, însă deocamdată nimic. Cei de la Drumurile Naționale au pus parape'ii de beton de la Hotel Paradis până înspre Turda, iar utilajele agicole nu mai pot trece pe partea cealaltă. Pentru a merge dupa grâu și după fân, trebuie sa ajungă utilajul până la Turda Nouă", a declarat primarul comunei, Elena Daniela Mănăilă.

”Noi, comuna Tureni, avem terenuri și dincolo de șoseaua națională, câteva sute de hectare de teren, însă domnii de la Drumuri Naționale au venit și au pus în mijloc acele separatoare de beton astfel încât nu se mai poate trece deloc, în condițiile în care în zona respectivă existau trei locuri prin care se putea traversa.

Oamenii din sat foloseau locurile respective de traversat pentru a trece pe partea cealaltă pentru a-și lucra terenurile. Când au montat separatoarele respective de beton nu s-au gândit la acest aspect, în acest moment neexistând nicio trecere, practic comuna fiind separată în două.

Bineînțeles, oamenii, nemulțumiți, cer ajutor primăriei, iar când le spunem că nu îi putem ajuta, pentru că nu stă în puterea noastră, aceștia intră la bănuială și cred că la mijloc ar fi ceva afacere necurată în care ar fii implicată primăria, împreună cu cei de la Transavia, să nu își mai poată lucra terenul.

În acest moment, pentru a-şi putea lucra terenul, locuitorii din Tureni trebuie să meargă spre Ceanu Mic, pe drumuri dărăpănate, pentru a ajunge la terenuri, în condițiile în care înainte de separatoarele din beton trecerea se făcea simplu. Sau mai au o opțiune, la fel de aberantă, să meargă cu utilajele agricole până în Turda și apoi să se întoarcă. Bineînțeles, nimeni nu ne-a cerut vreodată părerea cu privire la montarea separatoarelor”, a mai declarat Ileana Colosvari.

Separatoarele din beton au fost amplasate în august 2017 de către CNAIR, proiectul fiind gândit pentru reducerea accidentelor rutiere, însă locuitorii din Tureni au cerut o modificare care să îi ajute să poată ajunge la casele şi terenurile lor fără a ocoli zeci de kilometri. Solicitarea a rămas fără niciun răspuns.

sursa: ziuanews.ro

Comenteaza