CON-A a reintrat pe şantierul Polivalentei. Pentru a 4,8 milioane de lei şi fără licitaţie

CON-A a reintrat pe şantierul Polivalentei. Pentru a 4,8 milioane de lei şi fără licitaţie
Conservarea şantierului complexului de lângă Cluj Arena se va face în 45 de zile. Lucrările au început în această săptămână, au anunţat ieri oficialii Primăriei.

Şantierul de lângă Cluj Arena va fi conservat de constructorul CON-A, a cărui ofertă a fost declarată de instanţele de judecată drept neconformă caietului de sarcini. Administraţia a semnat un nou contract cu societatea sibiană care s-a apucat de treabă. Lucrările vor face parte, de fapt, din structura definitivă a noii săli polivalente, a explicat ieri primarul Emil Boc. Atribuirea contractului s-a făcut fără licitaţie, la recomandarea proiectantului, asociat cu constructorul CON-A, căruia instanţa i-a oprit lucrările.

Primăria va plăti constructorului iniţial al Sălii Polivalente alţi 4,8 milione de lei pentru lucrările de conservare a şantierului, adică amenajarea acoperişului obiectivului, aşa cum a fost el proiectat şi licitat de municipalitate. Instanţele de judecată din Cluj au declarat însă neconformă oferta consorţiului cu care primăria a încheiat contractul de proiectare şi execuţie.

Primarul Emil Boc a ţinut încă o dată, ieri, să explice că nu este vorba despre bani cheltuiţi în plus pentru lucrări, menţionând că tot ceea ce se va executa pentru conservare reprezintă lucrări care vor face parte din obiectivul final. Lucrările de conservare a şantierului Sălii Polivalente implică finalizarea structurii de rezistenţă, realizarea învelitorii şi conectarea drenurilor în râul Someş, în aşa fel încât să fie eliminată apa care s-a adunat în prezent în subsolul şantierului.
În cazul Sălii Polivalente, administraţia a licitat pe acelaşi contract proiectarea şi execuţia, iar proiectanţii care au recomandat continuarea lucrărilor, sub forma conservării, cu executantul iniţial sunt cei care sunt legaţi de constructor prin contractul de asociere. CON-A a câştigat contractul în asociere cu Plan 3I Ro, Intersport, Nisal şi Dico & Ţigănaş. "Lucrările de conservare au început de luni şi vor dura 45 de zile. Am încheiat un nou contract cu societatea CON-A la valoarea de 4,8 de milioane de lei iar lucrările vor face parte din structura finală", a spus Boc.

Primarul a mai menţionat că în 2013 instituţia va lansa o nouă licitaţie pentru finalizarea Sălii Polivalente. Primăria a achitat deja societăţii CON-A 37,7 milioane de lei, din totalul de 63,1 milioane de lei, cu taxa pe valoarea adăugată (TVA), cât este suma la care s-a contractat Sala Polivalentă, potrivit datelor furnizate de instituţie.

Ca să descurce povestea Sălii Polivalente, administraţia locală a cheltuit peste 100.000 de lei pe expertize. În vară primăria a contractat un expert din Iaşi (Expert Achiziţii Publice) pe care l-a plătit cu peste 45.000 de lei. Expertul a apreciat ca neconformă oferta asocierii ACI Cluj, SC Grup 4 Instalaţii, Trustul de Instalaţii Montaj Construcţii, Bogart Construct şi DAS Engineering, care avea o decizie favorabilă a instanţei pentru a prelua contractul de lucrări de la Polivalentă. Primăria a comandat o expertiză care a apreciat drept neconformă oferta ACI după ce asocierea a făcut acelaşi lucru prin instanţă cu oferta CON-A, Plan 3I Ro, Intersport, Nisal şi Dico & Ţigănaş (cei care deţineau contractul), iar comisia de licitaţie a decis anularea procedurii. Autoritatea locală clujeană a mai comandat toamna aceasta o expertiză de 49.000 de lei (realizată de profesorul Cornel Bia) care a dictat soluţiile de conservare a şantierului.

Administraţia a anulat la finalul verii licitaţia pentru amenajarea Sălii Polivalente. Această decizie a comisiei de licitaţie a fost o premieră pentru Primăria Cluj-Napoca, având în vedere că aceeaşi comisie a acceptat ofertele CON-A şi ACI, le-a evaluat şi a atribuit contractul către primul dintre cele două consorţii, pe criteriul preţului cel mai scăzut (ACI a ofertat 91 de milioane de lei, fără TVA, pentru realizarea obiectivului).

Consorţiul de constructori condus de ACI Cluj va lua în perioada următoare o decizie privind următoarele acţiuni în cazul acestui proiect, mai precis dacă va continua lupta în instanţă sau nu. "Continuarea acestui proiect cu realizarea acoperişului, care va rămâne definitiv, este o ilegalitate, în condiţiile în care el va fi construit după un proiect dintr-o ofertă declarată neconformă în instanţă", a atras atenţia preşedintele Consiliului de Administraţie al ACI Cluj, Ioan Aşchilean.

 

Etichete
Comenteaza