Concurs de soluții pentru "Science Campus Cluj - Napoca". Premiul cel mare, 12.8 milioane lei

Concurs de soluții pentru "Science Campus Cluj - Napoca". Premiul cel mare, 12.8 milioane lei

Primăria Cluj-Napoca și Universitatea Babeș-Bolyai, împreună cu Ordinul Arhitecților din România, alături de Filiala Transilvania a OAR anunță oficial lansarea Concursului Internațional de Soluții "Science Campus Cluj - Napoca".

Scopul concursului este de a selecționa, în vederea atribuirii contractului de proiectare, cea mai bună soluție pentru Science Campus Cluj — ansamblu urban destinat cercetării, educației și antreprenoriatului care contribuie la dezvoltarea cunoașterii și inovării.

Situat în zona Lomb a Municipiului Cluj-Napoca, în vecinătatea celor două clădiri ale Cluj Innovation Park (CREIC și TEAM), ansamblul se înscrie în strategia municipiului de a dezvolta o infrastructură extinsă și puternică pentru educație, cercetare, inovare și transfer tehnologic care să aducă împreună actori din sistemul de educație și cercetare, din mediul economic și antreprenorial, societatea civilă și administrația locală. Astfel, Science Campus Cluj este un pilon semnificativ, iar concursul de față o etapă importantă în drumul orașului spre a-și îndeplini viziunea de a deveni un pol regional de tehnologie, cercetare și dezvoltare, industrii creative, cultură și artă.

Autoritatea Contractantă a concursului este Municipiul Cluj-Napoca, în asociere cu Universitatea Babeș-Bolyai.

„Acest proiect vine să confirme dimensiunea de cercetare, dezvoltare a Clujului și va aduce orașului nostru o serie de beneficii. Printre acestea se numără: salarii mai mari la nivel de oraș, dar și menținerea resursei umane valoroase acasă, la Cluj-Napoca. În plus, proiectul va atrage bani europeni și va dezvolta în continuare profilul Clujului fundamentat pe economia cunoașterii. Celelalte resurse ale planetei, într-un fel sau altul sunt epuizabile, singura resursă care este inepuizabilă este cea fundamentată pe cunoaștere, inteligență și inovare. Este de datoria noastră să oferim în continuare avantaje competitive orașului, să maximizăm beneficiile pe care le putem obține de pe urma acestor resurse umane de excepție pe care le avem și să punem la un loc capacitățile noastre de a crea cea mai bună calitate a vieții la Cluj", a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

„Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – cea mai mare comunitate academică a țării și una dintre universitățile de referință din Europa de Sud-Est – are forța academică și datoria de a oferi un avantaj competitiv, în forma unei specializări inteligente sustenabile, orașului, Transilvaniei și țării, și anume InfoBioNano4Health, mai precis utilizarea informaticii (inteligență artificială/"big data"/"quantum computing"/"cybersecurity"/"blockchain"/"virtual-augmented-mixed realities", etc.), biotehnologiilor/științelor vieții și nanoștiințelor/nanotehnologiilor pentru sănătatea populației și a mediului. Acest demers a fost recent susținut și printr-un credit de dezvoltare a UBB de către European Investment Bank, mecanismul Uniunii Europene/Comisiei Europene pentru investiții strategice. Noi suntem deja universitatea cea mai prezentă în Cluj Innovation Park, mă bucur să contribuim prin InfoBioNano4Health la demersul Primăriei Cluj-Napoca de a crea acolo un ScienceCamp, care extinde componenta academică în zona de „citizen science", pentru a crea astfel un ecosistem modern al orașului de generare a cunoașterii prin cercetare avansată, de utilizarea a cunoașterii prin inovații în beneficiul oamenilor și de diseminare a cunoașterii prin educație formală și non-formală. Așteptăm ca acest concurs internațional de soluții pentru Science Campus să aducă pragmatism și creativitate (chiar inovație), iar realizarea lui să devină o marcă/imagine a orașului", a declarat prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

„Acesta este cel de-al 9-lea concurs internațional de soluții organizat de Primăria municipiului Cluj-Napoca, împreună cu Ordinul Arhitecților din România și primul care vizează un astfel de obiectiv, pentru care ne dorim un concept de amenajare unitar care va asigura legatura firească dintre cele două componente care alcătuiesc ansamblul urban Science Campus Cluj", a explicat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Concursul este organizat de către Ordinul Arhitecților din România (OAR), în conformitate cu prevederile Ghidului de bune practici în organizarea concursurilor de soluții OAR, publicat în 2018, cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică.

Concursul de soluții este public, într-o singură fază, deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană.

Concursul de soluții este organizat ca o procedură independentă conform art. 105 lit. a) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, urmând ca ulterior, în baza prevederilor Art. 104 alin. (7) din aceeași lege, contractul de servicii de proiectare să fie atribuit concurentului câștigător al concursului, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

JURIUL CONCURSULUI

Membri titulari:
arh. Lars Gylling
arh. Maya Halevi
arh. Alexandra Demetriu
arh. Liviu Ianăși
arh. Cătălin Trandafir – Reprezentant al Filialei Teritoriale Transilvania a OAR
Andreea Mureșan – Reprezentant al PMCJ
arh. Vlad Gaivoronschi

Membri supleanți:
arh. Daniel Șerban
Cristian Marius Litan – Reprezentant al UBB
 

PREMIILE ACORDATE
 
 Premiul I: 12.816.292,5 LEI fără TVA  (valoarea maximă a contractului de servicii de proiectare care va fi atribuit în urma concursului)

Premiul II: 247.500 LEI cu TVA

Premiul III: 123.750 LEI cu TVA

CALENDARUL CONCURSULUI

Vizită sit 16 aprilie 2022 (vineri)
Data limită Predare proiecte 15 iunie, H 16:00 (miercuri)
Jurizare proiecte 19 iunie – 22 iunie (duminică – miercuri)
Anunț oficial câștigător (conferință de presă cu juriul) 23 iunie (joi)

 


 

 

Comenteaza