Concursul de soluții pentru Piața Avram Iancu: ''Orice plan, orice discuție începe cu statuia"

Concursul de soluții pentru Piața Avram Iancu: ''Orice plan, orice discuție începe cu statuia"

Pentru modernizarea pieţei va fi realizat un concurs de soluţii. Se doreşte ca această zonă centrală să devină un loc de socializare pe modelul Pieţei Unirii. Cu acordul Mitropoliei, se doreşte iluminatul nocturn al lăcaşului de cult. 

“Se lucrează la caietul de sarcini pentru modernizarea Pieței Avram Iancu, pe fonduri europene din exercițiul financiar 2021-2027, cu o singură mențiune: să nu se atingă de statuia lui Avram Iancu. Orice plan, orice discuție începe cu statuia lui Avram Iancu. De acolo încolo, discutăm cu arhitecții despre orice. Repet, un singur lucru este foarte clar, statuia nu se mișcă. Oricât de contrariați unii de afirmația mea, rămân la această părere. Simbolurile nu se ating, se păstrează”, a spus Emil Boc, la ZIUA LIVE. 

Monumentul lui Avram Iancu a fost ridicat în cinstea memoriei personajului istoric român, în 1995, de către sculptorul Ilie Berindei, la cererea fostul primar al municipiului, Gheorghe Funar. Situat în Piaţa Avram Iancu, monumentul este înconjurat de o fântână arteziană cu jocuri de lumini şi jeturi de apă care se sincronizează pe ritmurile muzicii.

Lângă monument se află Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, Teatrul Naţional Lucian Blaga, cu Opera Română, clădirea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Monumentul ste închinat memoriei conducătorului Revoluţiei românilor din Transilvania de la 1848-1849. Avram Iancu (1824-1872) s-a născut în 1824, în localitatea Vidra de Sus, şi a decedat în 10 septembrie 1872, la Baia de Criş, judeţul Hunedoara.

Comenteaza