Consilierii locali ai PNL după ce ieri s-a decis ca viitoarele contracte de salubrizare să aibă o durată de 8 ani: poate fi considerată durată pe viaţă

Consilierii locali ai PNL după ce ieri s-a decis ca viitoarele contracte de salubrizare să aibă o durată de 8 ani: poate fi considerată durată pe viaţă
Consilierii locali din Opoziţie îl atacă pe primarul Emil Boc, după ce deliberativul local a decis ieri ca serviciile de salubritate din oraş să fie concesionate pe o perioadă de opt ani. PNL spune că durata e una prea mare.

"Parafrazând înțelepciunea populară conform căreia nu este bine să te întinzi mai mult decât te ține plapuma, grupul consilierilor locali ai Partidului Național Liberal Cluj-Napoca consideră ca termeni de bună practică administrativă, ca nici contractele care grevează bugetul local să nu se întindă cu mult peste durata mandatului, că este momentul să nu mai se lase moștenire, de la un Consiliul local la altul astfel de contracte", consideră consilierii locali ai PNL.

Ieri, într-un studiu de oportunitate privind concesionarea serviciilor de salubritate pentru municipiul Cluj-Napoca, Primăria a propus un termen de 10 ani pentru contract, justificându-l prin investițiile pe care firma sau firmele câștigătoare trebuie sa si le amortizeze pe termen lung și prețul care, pe termen lung, ar fi "mai corect".

"Având în vedere faptul că avem exemple în istoria recentă a municipiului de mega-contracte ce nu se justifică nici prin investițiile și nici prin prestația ulterioară - de exemplu firma Coral care are o perioadă de concesionare de aproape 14 ani -", grupul consilierilor locali ai PNL Cluj-Napoca au propus un termen de maxim şase ani.

"Scopul firmelor aflate sub contract cu Primaria nu este acela de a face muncă voluntară, scopul firmelor comerciale este să facă profit", explică acum consilierii locali ai PNL. "Dar nu mai este cazul să considerăm că bugetul local este un sac fără fund și nici că este sănătos ca lumea să aibă suspiciuni privitoare la existența unor firme privilegiate, abonate la acesta. De aceea, supunem dezbaterii publice și celelalte argumente aduse în discuție pentru a justifica termene mai scurte pentru contractele de concesionare ale municipiului Cluj-Napoca".

Argumentele PNL:

  • Cu cât perioada de concesionare este mai mică, în termeni rezonabili, cu atât putem ține pasul mai bine cu tehnologiile noi și negocia prețuri mai avantajoase. În plus nu închidem posibilitatea afirmării pe piață și a altor firme cu tehnologii noi. Nu vom putea da vina pe contractele deja semnate ca și în cazul iluminatului public;
  • Din punct de vedere al pretului, conform calculelor primariei o diferenta de 4 ani (6 ani vs 10 ani), s-ar reflecta intr-o crestere de 10%, foarte usor de redus in caz de licitatie publica. Primăria nu este o vacă de muls pentru diverse fime cu care se încheie contracte.
  • O perioadă de 10 ani poate fi considerată "durată pe viață" și dacă ne raportăm la faptul că de la Revoluție au trecut 24 de ani;
  • Cu cât termenul este mai scurt, cu atât mai mult se stimulează libera concurență, accesul pe piață, la licitații, a unor noi firme națioanele și străine;
  • Orice companie care se respectă face o evaluare a contractelor cel puțin odată la 5 ani. Primăria, din punctual de vedere al administrării banului public, trebuie să se comporte ca și o companie, motiv pentru care nu înțelegem cât de serioși sunt administratorii care doresc contracte pe 10 ani.
  • Trebuie să ținem cont de faptul că economia este în continuă mișcare, transformare. Dacă la un anumit moment s-a încheiat un contract păgubos pentru Primărie, respectiv pentru cetățeanul contribuabil, cu cât contractul este încheiat pe o perioadă mai lungă de timp, cu atât mai mult rămânem captivi în cheltuieli nejustificate;
  • Negocierea unui contract în termeni stricți se poate face și în sensul diminuării sumelor. De aceea nu prea înțelegem perpetua teamă a actualei administrații că singurul sens al negocierii, fără generozitate de timp, s-ar face numai în sensul creșterii prețurilor. O perioadă mai scurtă de timp îl stimulează pe beneficiarul contractului să adopte un management competitiv pentru a câștiga și următoarea licitație.

Vezi aici discuţiile de ieri şi deciziile luate

Vezi aici de ce Boc vrea licitaţie pentru contractele de salubrizare

Contractul de salubrizare s-a încheiat în 2005 pentru 8 ani, expiră în octombrie şi conţine o clauză prin care cele două companii de salubritate - Brantner-Vereş şi Rosal Grup - pot cere prelungirea cu şase luni a valabilităţii contractului, până la organizarea unei licitaţii. Boc spunea în aprilie, într-un briefing de presă, că opţiunea e justificată: instituţia va avea timp să organizeze o nouă licitaţie. "Ce se întâmplă în cazul în care în cele şase luni, din varii motive, nu se finalizează licitaţia până în 14 octombrie? Cine ridică gunoiul după această dată?", întreabă Boc.

Comenteaza