Consiliul Civic Local ia la întrebări primăria. Vezi ce reproşează civicii municipalităţii

Consiliul Civic Local ia la întrebări primăria. Vezi ce reproşează civicii municipalităţii
După analiza Raportului referitor la hotărârile luate de Consiliul Local Municipal Cluj-Napoca în ultimele trei luni, organizaţia civică a lansat mai multe întrebări şi sugestii către Primăria Cluj.

 

Civicii reproşează primăriei faptul că nu a preluat în dosarul de candidatură la competiţia Capitală Europeană a Culturii 2021 recomandările venite din partea CCL.

„Cum se poate înţelege că la nici 2 ani de la terminarea investiţiei la Sala Multifuncţională sunt necesare intervenţii majore în proiectul elaborat, pentru standardizarea capacităţii sălii la cerinţele competiţiilor sportive internaţionale ?

In Strategia de dezvoltare, completată cu identitatea istorică a orasului, puteau fi preluate şi propunerile CCL privind marile personalităţi ale oraşului şi punerea mai bună în valoare a muzeelor, statuilor, bibliotecilor, etc. dedicate memoriei şi activităţii lor (ex. prof. Emil Racoviţă).

De ce, la aprobarea dosarului de candidatură a Cluj-Napoca la Capitala Culturală Europeană 2021, nu s-au luat în considerare recomandările venite după cele doua dezbateri din CCL?

Pe ce raţiuni economice se bazează majorările continue de capital social la societatea "Cluj Inovation City", atât timp cât modul de administrare şi de conducere generează pierderi financiare şi progrese îndelung asteptate?

Parcul Feroviarilor a fost trecut in domeniul public al municipiului Cluj Napoca însă referatul de susţinere nu clarifică destinaţia şi investiţiile de viitor?", se întreabă membrii Consiliului Civic Local.

Reamintim că la dezbaterea publică din 2 iunie a CCL, pe tema dobândirii titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021, concluzia Consiliului Civic Local a fost că timpul rămas pentru completarea şi redepunerea proiectului este foarte strâns, cu toate că rezultatele preselecţiei au fost comunicate în decembrie 2015 iar deschiderea de care trebuie să dea dovadă echipa executivă pentru finalizarea aplicaţiei la timp, presupune şi finalizarea rapidă a listei specialiştilor de valoare, depăşirea "micile orgolii", pentru a se întări capacitatea de rescriere a proiectului, conform cerinţelor tehnice impuse de procedura Comisiei Europene.

Tot atunci, Consiliul Civic Local a recomandat organizarea unei întâlniri tehnice de clarificare şi selecţie, la care să participe conducerea Asociaţiei Cluj 2021 Capitală Europeană a Culturii, primarul, specialiştii şi firmele clujene care au formulat propuneri de proiecte, atât în contextul recomandărilor Juriului de preselecţie, cât mai ales în vederea eliminării unor idei mai puţin valoroase în favoarea completării aplicaţiei cu cele care sa aducă succesul obţinerii titlului.

City managerul Clujului să colaboreze cu specialiştii

Poziţia publică a organizaţiei civice clujene despre profilul profesional si moral al Managerului Teritorial a fost exprimată şi sustinută în noiembrie 2014 şi reluată în ianuarie 2016, iar potrivit CCL, această funcţie ar trebui să aibă, printre altele, şi următoarele abilităţi:

„ să conlucreze cu specialiştii pe domeniile de interes, formaţi şi atestaţi prin practici reale; să fie mâna profesională şi continuă a primarului şi a consiliului ales; să aibă capacitatea de a propune şi înfăptui strategia de dezvoltare durabilă a teritoriului."

Consiliul Civic Local a adresat Primăriei Cluj-Napoca mai multe întrebări despre desemnarea în funcţia de „City manager", în urma unui concurs, a fostului viceprimar şi consilier local Gheorghe Şurubaru.

„Dacă prin contractul semnat (cu Primarul sau cu CL ?!?), poziţia Managerului Teritorial este de funcţionar public sau de angajat pe baze contractuale, cu obiective şi strategie de lungă durată şi cu evaluari periodice bazate pe rapoartele de etapă prezentate în faţa cetăţenilor şi a Consiliului Local?

Dacă Managerul Teritorial este în situaţia de a-şi alege cei mai buni specialişti cu care să îşi pună în aplicare programul cu care s-a prezentat în faţa Comisiei de selecţie şi în faţa Consiliului Local?

Daca are un mandat, fără limitare în timp, pentru a prezenta public şi pentru a pune în practică viziunea şi strategia de Manager Teritorial iar pe baza acestui mandat să îşi contureze Structura de personal şi de activităţi interne sau externalizate?", sunt întrebările adresate de CCL în scris municipalităţii clujene iar răspunsul primit urmează să fie făcut public.

 

Comenteaza