”Consiliul Județean ar trebui desființat și reînființat”. Atac dur de la PSD

”Consiliul Județean ar trebui desființat și reînființat”. Atac dur de la PSD
Tetarom, sediul administrativ

PSD Cluj a organizat luni o conferință de presă în care a catalogat conducerea Consiliului Județean (CJ) drept incompetentă.

 

Liderului grupului PSD din CJ Cluj, Remus Lăpușan, și consilierul Valentin Cuibus, inspector școlar general al județului, au criticat dur conducerea instituției pe tema nerecepționării clădirilor finalizate din parcul industrial Tetarom I.

”Nu pot decât să constat incompetența celor care conduc CJ. Este nevoie de o restructurare masivă. Parcul industrial Tetarom I a suferit o extindere; este un proiect cu finanțate europeană. A fost demarat în 2013 și trebuia finalizat în 2016; ultimul termen la care se poate încheia este 31 decembrie 2018. Ne supără că acolo clădirile sunt finalizate de doi ani și bate vântul. Este o hală de 2.800 mp ce poate fi utilizată, dar stă închisă, deși sunt multe cereri de închiriere.

Parcul Tetarom I este ocupat 100%, sunt 1500 de locuri de muncă acolo, și există multe firme care doresc să închirieze hale sau birouri, dar noi nu facem măcar o recepție parțială. Nu este în regulă că practic fiecare proiect implementat de CJ are nevoie de un timp mult mai îndelungat decât este prevăzut în contracte. CJ ar trebui desființat și reînființat”, a spus Lăpușan.

Extinderea Tetarom I a costat 10 milioane de euro, iar jumătate din sumă provine din fonduri europene. Aceste 5 milioane de euro ar urma să fie returnate Bruxelles-ului dacă lucrările nu se încheie la 31 decembrie anul acesta. CJ a mai aprobat 11 milioane de euro, pentru stabilizarea versantului.

Surse din CJ susțin că șansele ca recepția să se facă până la finele anului sunt destul de mici. CJ nu poate să facă o recepție parțială, întrucât nu în permite legea, ci doar una finală. În aceste condiții, ceea ce se încearcă este separarea clădirilor în două proiecte.

Sunt în curs de achiziție demersurile pentru reautorizarea formală a trei dintre clădiri, cele terminate, pentru a se poate face o recepție finală în cazul lor. A patra clădire ar urma să fie recepționată ulterior. Evident că, până la încheierea acestor demersuri, în clădiri va continua să bată vântul.

Pe versantul nordic de pe dealul Hoia au fost ridicate patru clădiri. Cifrele spun că există cereri pentru 110% din capacitatea clădirii de birouri de cinci etaje şi pentru peste 200% din capacitatea halelor. Trei dintre imobile sunt complet finalizate, iar la una dintre acestea, hala 2, mai este de lucru, întrucât şi drumul de incintă şi parcarea de acolo nu pot fi terminate din cauza alunecărilor de teren.

1.150 este cifra aproximativă a locurilor de muncă pe care le-ar crea deschiderea noilor imobile. În fiecare dintre hale ar putea intra  300 de angajaţi, în clădirea de birouri, circa 500, iar în clădirea administrativă, 50. Ca să fim şi mai exacţi, în clădirea administrativă ar urma să intre chiar angajaţii Tetarom SA, care însă vor elibera o altă clădire, mai veche, din apropiere de intrarea în Muzeul Satului.

DECLARAȚIE

”Este foarte frustrant, o rușine CJ Cluj, pentru Tișe și toată echipa. Acum doi ani, proiectul era finalizat 85-95%, acum suntem tot acolo și nu înțeleg de ce nu se face recepția parțială”

Remus Lăpușan, consilier județean PSD

Comenteaza