Consiliul Judeţean Cluj câştigă un proces cu Primăria Feleacu

Consiliul Judeţean Cluj câştigă un proces cu Primăria Feleacu
Miza acestui litigiu au fost banii ceruţi pentru terenul de 60 de hectare pe care se construieşte depozitul ecologic de deşeuri.

Consiliul Judeţean a luat act de hotărârea definitivă şi irevocabilă a Secţiei civile, de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Cluj, care a decis respingerea acţiunii în pretenţii prin intermediul căreia comuna Feleacu solicitase obligarea judeţului Cluj la plata unei sume de bani în schimbul punerii la dispoziţie a terenului pe care se realizează Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), informează Biroul de presă al instituţiei.

Dreptul de administrare al CJ Cluj asupra terenului în suprafaţă de 640.088 mp, pe care urmează să funcţioneze CMID, a fost instituit prin Hotărârea Consiliului Local al Comunei Feleacu nr. 10/26.02.2010 şi reconfirmat prin hotărârea Consiliului Local al Comunei Feleacu nr. 32/2010, respectiv prin hotărârea Adunării Generale a Asociaţilor la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj (al cărei membru este şi comuna Feleacu) nr. 2/28.07.2010.

Prin contractul de asociere, toate primăriile din judeţul Cluj, inclusiv cea a comunei Feleacu, au convenit asupra construirii unui CMID pe amplasamentul în cauză, în suprafaţă de 640.088 mp, urmând să contribuie şi să beneficieze de pe urma proiectului.

Problema acestor pretenţii financiare este veche, dar a apărut din nou în spaţiul public în urmă cu câteva luni, când CJ a avut intenţia să construiască o rampă provizorie de depozitare a deşeurilor, în apropierea CMID, dar comuna Feleacu nu şi-a dat acordul, condiţionând acest lucru de plata unei redevenţe pentru punerea la dispoziţie a acelui teren. În condiţiile în care Ministerul Fondurilor Europene a informat că actul iniţial de finanţare europeană a proiectului nu permite acest lucru, CJ a renunţat la idee, şi ea a fost pusă în practică de primăria Cluj-Napoca, dar pe un teren aflat în vecinătatea vechii gropi de la Pata Rât.

„Decizia instanţei de judecată confirmă, o dată în plus, punctul de vedere pe care l-am susţinut în mod constant, acela potrivit căruia comuna Feleacu nu poate solicita bani în schimbul terenului pe care l-a pus la dispoziţie în scopul implementării acestui proiect extrem de important pentru judeţul Cluj. Mulţumim, din nou, comunei Feleacu, pentru punerea la dispoziţie a acestui teren, amintind, însă, faptul că e de datoria tuturor unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ să fie solidare şi să încerce să rezolve prin eforturi comune problemele care le afectează pe toate, fără a încerca să obţină un avantaj material din acest fapt" a declarat preşedintele CJ, Mihai Seplecan.

Derularea în judeţul Cluj a proiectului Sistem Integrat de Management al Deşeurilor are loc în temeiul deciziei de aprobare nr. C(2011)3917, din data de 10.06.2011, a Comisiei Europene şi în condiţiile contractului de finanţare, implementarea proiectului realizându-se în temeiul documentului de poziţie - contract de asociere.

Potrivit articolului 6 (1) al acestuia, CJ Cluj se obligă să acţioneze în calitate de solicitant şi beneficiar al finanţării Proiectului, iar consiliile locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor implicate, (inclusiv Feleacu). vor fi beneficiarii finali ai proiectului. CJ este, astfel, doar un mandatar al tuturor unităţilor administrativ teritoriale, cele care sunt beneficiarii finali ai proiectului.

Hotărârea instanţei Curţii de Apel Cluj vine după ce şi anterior, în etapa de fond, secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, litigii de muncă şi asigurări sociale a decis în mod similar, respingând ca neîntemeiată acţiunea comunei Feleacu.

Comenteaza